2023. november 18., 17:35

Díszvacsora a Michelin-ajánlotta étteremben

A CED Közép-európai Gazdaságfejlesztési Hálózat Nonprofit Kft. 2021-ben hívta életre a felvidéki élelmiszer-ipari vállalkozások cégre szabott fejlesztését és mentorálását célzó egyedülálló programját, a Rohonczy Gedeon Mentorprogramot. A kétéves programban részt vevő vállalkozások felkészült, elismert és a nemzetközi piacokon is nagy tapasztalattal bíró mentorokkal dolgozhattak együtt, amely kooperáció eredményeként számos területen értek el fejlődést, legyen szó az átfogó termékfejlesztésről, a hatékony értékesítésről, vagy éppen termékportfóliójuk arculati megújulásáról. A mentorprogram ünnepélyes lezárására Székesfehérváron került sor, egy exkluzív, a mentoráltak alapanyagaira, illetve borkülönlegességeire építő vacsora keretében.

Rohonczy Mentorprogram
Gergely László, Gergely Papp Adrianna, Kósa Péter, Bauer Dávid, Zalaba József, Zalaba Dávid, Lajtos Klára, Lajtos Krisztián
Fotó: Bartók Csongor

Eddig a hivatalos közlemény szövege, amely pár sorban persze nem tudja visszaadni a két év történéseit. Mi a Ma7 médiacsalád egyes platformjain többször is foglalkoztunk ezzel a programmal, amelyben a támogatottak nem pénzt vagy eszközöket kapnak, hanem tudást, tanácsot és tapasztalatot. Ráadásul a pénzzel dotáltaktól eltérően a támogatás átadása, illetve átvétele nem tudható le egy-egy esemény során; a Rohonczy-programban két év együttes munka jelenti magát a támogatást. A programban részt vevő fiatal vállalkozók számára csak az a könnyítés, hogy a mentorok, a tanácsadók munkájáért nem kell fizetniük, azt a magyar Külgazdasági és Külügyminisztérium megbízásából a CED vállalja át. A felületes szemlélőben talán fel is merül a kérdés, csak ennyi?

Ha azonban közelebbről megvizsgáljuk a programot, amely kilenc olyan, a saját szakterületén sikeres mentort biztosított folyamatosan két éven keresztül, akik bizonyos időközönként rendszeresen foglalkoztak a mentoráltakkal, akkor már joggal állapíthatjuk meg, hogy az effajta támogatás olykor többet jelent, mint a pénzbeli dotálás.

A CED szerepe egyébként a programban több, mint a mentorok biztosítása. Amellett, hogy az egész programot a CED fogja össze, a mentorok velük szorosan együttműködve dolgoznak, közösen hozzák a döntéseket, ezen kívül a mentoráltaknak biztosítják az összes rendezvényen való részvételüket, megjelenésüket. 

Rohonczy Mentorprogram
A székesfehérvári 67Sigmát a Michelin már 2022 óta ajánlja
Fotó:  Somogyi Szilárd
Változatos menüsor

A kétéves időszak lejártával a programban végig részt vevő öt vállalkozás mutatta be termékeit úgy, hogy azok valamilyen formában beépültek a Michelin éttermi kalauz által már 2022 és 2023 években is ajánlott székesfehérvári 67Sigma Étterem és Bisztró ünnepi díszvacsorájába.

A szervezők részéről nyilván tudatos volt a kategóriaválasztás, hiszen egy minőségi étterem akár egyetlen vacsora erejéig sem fogadna be „szívességből” olyan alapanyagokat, amelyeket a normál üzemmenetben nem használna fel.

Ezt a hozzáállást tükrözi továbbá az is, hogy a díszvacsora nem csak a Rohonczy-programba valamilyen módon bekapcsolódók zárt körű rendezvénye volt, a hangulatos étterem nagyjából felét a „civil” éttermi vendégek foglalták el. (Az ételeket a 67Sigma Étterem készítette el, Horváth Bence és csapata, Ruprecht László segítségével.)

Rohonczy Mentorprogram
Az ünnepi díszvacsora menüsora
Fotó:  Somogyi Szilárd

A menüsort a debrődi Gergely László sajtja és a juhtúrójával töltött ravioli nyitotta a muzslai Zalaba családi borászat szürkebarátjával és sauvignon blanc borával. Ezt követően bárányrétes (bizony, megtudtam, hogy van ilyen is!) a Bauer házaspár fűri Fyrmonia borászatának kékfrankosával, majd a Kósa Péter-féle ebedi gazdaság angus borjúja következett, szintén a Fyrmonia pinot noir borával. Aztán a desszertek, köztük a nagymegyeri Lajtos házaspár töltött bonbonja, a Bauer-féle sárgamuskotály és zárásképpen egy ujjnyi Lajtosék érlelt almapálinkájából.

Rohonczy Mentorprogram
Angus borjú sütőtök és cékla salátával
Fotó:  Bartók Csongor

Ha nincs az étlap, akkor magamtól ezeket az ételeket fel sem ismerem, hiszen a gasztronómia művészetének olyan világát jelentik, amellyel leginkább csak a magazinokban és tévés beszámolókban találkozhattam. És ez nem is baj, hiszen, ahogy azt már a program ötletének két megálmodójától, Simon Vilmos és Hernyák László vezető mentoroktól megtudtam, a cél a minőségi, prémium termékek előállítása.

Ahogy Simon Vilmos összefoglalta, ha 120 évvel ezelőtt a minőség megszállottja, a bácskai termelő és politikus Rohonczy Gedeon tudott világszínvonalat előállítani idehaza, és párizsi éttermekbe alapanyagot szállítani, akkor most ez miért ne lenne lehetséges?

Bár a mentorprogramot nem kimondottan családi vállalkozások számára írták ki, a 67Sigmában megjelent öt felvidéki termelőre és feldolgozóra ez a forma a jellemző. Hernyák László ezzel kapcsolatban megjegyezte, bizonyos körülmények között a családi vállalkozásnak szinte nincs párja, hiszen az összetartozás ereje átsegít minden nehézségen. 

Mentor és mentorált

Egy lényeges, bár nem meglepő momentumra Peter Schmid, a magyarul tökéletesen beszélő osztrák mentor hívta fel a figyelmet, mégpedig arra, hogy maguknak a mentoroknak is voltak, sőt a mai napig vannak mentoraik, akikhez még tapasztalt üzletemberként, vállalkozóként is szívesen fordulnak. A már évtizedek óta az autóiparban vezetőként dolgozó Schmid elárulta, hogy ő a saját mentorától például azt tanulta meg, hogy egy lényeges döntés előtt három különböző helyről is kérjen tanácsot. Azt a többi megszólított mentor is megerősíti, hogy egyik motivációjuk, ami miatt a programban részt vettek, éppen ez volt, hogy maguk is kaptak segítséget mentoroktól, s most így igyekeznek maguk is eljárni.

A mentorálás, a tanácsadás, főleg a kapcsolat elején okozhatott néhány esetben dilemmát, hiszen a mentoráltak sem kezdők a saját szakterületükön, így olykor talán áldozatnak is tűnhetett néhány tanács elfogadása. Zalabáéknak például azt tanácsolta a mentorcsapat, hogy egységesítsék a borosüvegek formáját és merészebb boros címkéket válasszanak.

Ahogy arról a Magyar7 idei, 33. számában írtuk, Zalabáék mindkét tanácsot megfogadták, és nem bánták meg.

Rohonczy Mentorprogram
Hernyák László, Iván Tamás és Simon Vilmos
Fotó:  Bartók Csongor

A Rohonczy Gedeon mentorprogram első kétéves szakasza a felvidéki fiatal vállalkozókat célozta meg és ez elsősorban a Szlovákiai Magyar Vállalkozók Szövetsége elnökének, Iván Tamásnak köszönhető, aki gyorsan felismerte a programban rejlő lehetőségeket és támogatólag lépett fel minden fórumon a megvalósulása érdekében. Ahogy Simon Vilmos kijelentette, a Felvidék hitt bennünk és befogadta a Rohonczy-programot.

Hogy ez a kétségkívül sikeresen „szárba szökkent” program folytatódik-e, a jövő titka. A mentorok és mentoráltjaik között a két év során a szakmai mellett baráti kapcsolatok alakultak ki és immár egymást is segítik. Ha lesz folytatás, mi a Ma7 médiacsalád platformjain figyelemmel követjük a program további szakaszait.

Megjelent a Magyar7 hetilap 2023/46. számában.

 

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.