2022. május 15., 13:01

Volt egyszer egy udvardi szakközépiskola

Az 1969-ben alapított iskola 50 év működés után, 2019-ben megszűnt. Szebb napjaiban 723 tanulója is volt az intézménynek, ami 2019-re 34-re csökkent, s ezzel fenntartása tovább nem volt lehetséges.

Kóta Róbert
Kóta Róbert a Szent Gorazd-éremmel
Fotó: Bokor Klára

Az iskolát Kóta Róbert 18 évig vezette, aki máig fájlalja a megszűnését. Már a kezdetekkor, 1970-ben mesterként dolgozott a Mezőgazdasági Szakintézetben. Közben mérnökként végzett a Mezőgazdasági Főiskolán, és képesítést szerzett a matematika oktatására. 1977-ben igazgatóhelyettessé nevezték ki.

A rendszerváltás után 78,2 százalékkal megnyertem az igazgatói posztot. Akkor 285 diákja volt a szakintézetünknek. Mivel egyre kevesebb fiatal jelentkezett iskolánkra, láttuk, kizárólag mezőgazdasági irányultsággal nem húzzuk sokáig. Nem haboztunk, új tanulmányi szakokat létesítettünk - a négyéves Leány Szakközépiskolát, a Vállalkozói Szakközépiskolát, az Elektroműszerész Szakközépiskolát – ezek a szakok érettségivel végződtek, de képeztünk szakácsokat, pincéreket, cukrászokat és autószerelőket is magyar nyelven. Így tudtuk feltornázni a létszámot 723-ra”

– mondta el az iskola volt igazgatója.

Kitért arra is, hogy kapcsolatot teremtettek a nyitrai Mezőgazdasági Egyetemmel, melynek Udvardra kihelyezett hároméves képzésén Bc. képesítést szerezhettek a diákok.

Minden területen szaktanárok tanítottak. Mindegyik iskoláról számos neves versenyt nyertek tanulóik. „Hogy csak párat említsek, szántóversenyen egyik diákunk első helyezett lett a felnőttek között, a vállalkozó szak tanulóit a Junior A országos vállalkozói versenyen háromszor hívták ki az első helyre, de nyertek diákjaink ének- és színjátszó versenyt is” - emelte ki Kóta.

Az iskola jó kapcsolatokat ápolt az osztrák, a cseh és természetesen a magyarországi testvériskolákkal, hogy a diákok külföldön is tapasztalatokat szerezzenek. Rengeteg gép- és számítógép alkatrészt sikerült szerezniük különböző gyárakból az elektroműszerész szakra, mert az igazgató mindig is azt vallotta, hogy az elméletnek és gyakorlatnak összhangban kell lennie, sőt az a jó, ha minél több lehetőséget, elképzelést megvalósítanak tanulóik a műhelyekben, mert csak így válik belőlük keresett és munkáját értő szakember.

Rengeteget építkezett és modernizált az iskola

„Emlékszem, mi voltunk az elsők az iskolák közül, akik Európai Uniós pályázatot nyertünk. Az iskola épületére rá tudtunk építeni egy emeletet, a falak hőszigetelést kaptak, megtörtént a nyílászárók cseréje. Idővel modernizáltuk a fűtést, a világítást, a vízvezetéket, új tantermeket alakítottunk ki. Kollégiumot is tudtunk működtetni” - sorolta.

Kóta Róbert
Fotó:  iskolai archív

Kóta Róbert nem csak az udvardi iskolát működtette prosperáló módon, de a bodoki szakközépiskolát is segített beindítani, a karvait pedig megmenteni. Érdemeiért megkapta az oktatási minisztérium legmagasabb kitüntetését a Szent Gorazd-érmet.

Mikor Kóta Róbert nyugdíjba vonult még kilenc osztály volt a középiskolában 250 diákkal. Az MKP politikusai az utolsó percig harcoltak az iskoláért, de a diák- és pedagógushiány 2019 végére már olyan tarthatatlan lett, hogy az iskolát Nyitra megye megszűntette. Kár érte.

Megosztás

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.