2022. november 7., 14:04

Volt egyszer egy Pozsonyi Takarékpénztár

A múlt század első felében elkezdődött a pénzintézetek alapítása a mai Szlovákia területén is, elsősorban azokban a városokban, ahol az ipar és a kereskedelem virágzott. Így alakult meg 1842-ben a Pozsonyi Takarékpénztár. 

Pozsonyi takarékpénztár
Fotó: Dunajszky Éva
A gazdasági történések mellett nagy szerepet játszott megalapításában a korszellem, elsősorban a német nyelvterületről származó takarékpénztári szemlélet

– mondta Gaučík István történész azon az előadáson, amelyre a pénzintézet megalakulásának 180. évfordulója alkalmából került sor a Csemadok Ligetfalui Alapszervezetének szervezésében.

A történész szerint a pozsonyi – elsősorban német – evangélikus és katolikus polgárság a takarékpénztár létrehozásával egyrészt reagált a napóleoni korszak utáni válsághelyzetre, illetve a Habsburg Monarchia pénzügyi helyzetére.

Másrészt pedig nagyon rugalmasan reagáltak az új kihívásokra, a kapitalizálódó gazdaságra, amelyen belül a bankrendszernek nagyon fontos szerep jutott. Mindenekelőtt azonban a takarékossági szellemet akarták terjeszteni, az uzsorától akarták megszabadítani a pozsonyi ipart és kereskedelmet

– fűzte hozzá Gaučík. 

Míg a magyarországi takarékpénztárak kezdeti céljai között a filantrópia, a köznép takarékosságra nevelése és a szegénység elleni küzdelem szerepelt, az újonnan alakult pozsonyi pénzintézet megalakulásától kezdve nyereségorientált volt.

De a részvényesei nem voltak csupán haszonelvű, osztalékmaximáló érdekközösségek, a város polgárainak olyan tevékeny csoportját alkották, amely tudatosította az adományozás jelentőségét is. Támogatták a többi között Ortvay Tivadar munkáját vagy Fadrusz János külföldi tanulmányait is, illetve sok más közérdekű célt, például a pozsonyi Nemzeti Színház előtti díszes Ganümédész kút megépítését.

A takarékpénztár gazdasági szervezet volt, amely alapszabály szerint működött, s ennek a bevezetőjében mindig ott szerepelt a szociálisan rászoruló néprétegek támogatása, a városi társadalom fejlesztése, de a működtetése alapvetően kapitalisztikus, a részvénytársasági forma pedig nyereségorientált

– fogalmazott Gaučík, ugyanakkor a jótékonysági és adományozási stratégiát az intézet fennállása végéig megtartotta, alapvetően a városi közösségre fókuszálva.

Az 1900-as évek elején a pozsonyi takarékpénztár külföldön is erős pénzintézetnek számított.

A 20. század első felének sokszor tragikus kataklizmái azonban a második világháborút követően a pénzintézet végét okozták.

Pozsonyi takarékpénztár
Fotó:  Dunajszky Éva
A hadi gazdálkodás rendszere szó szerint tönkretette a magyar gazdaságot, amihez egy társadalmi és politikai összeomlás is társult. Az újabb kataklizmát az első bécsi döntés utáni pár év jelentette. Pozsony a Tiso-féle szlovák állam területén maradt, ami eleve kiszolgáltatott helyzetet jelentett, s nem véletlenül veszítette el 1941-ben pénzügyi önállóságát a pénzintézet, ami történelmének utolsó szakaszát jelentette

– mondta a történész.

A pénzintézet jelentősége azonban vitathatatlan Pozsony fejlődésében.

A város fejlődésének kulcsa volt, hogy különböző irányokban terjeszkedjen, finanszírozó partnerre, beruházóra volt szüksége. A Pozsonyi Takarékpénztár megbízható partner volt, több más pozsonyi pénzintézettel együtt konzorciumokat hozott létre, amelyek több nagyobb városi építkezést is támogattak, elősegítve ezzel a város fejlődését

– zárta előadást Gaučík István történész.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.