2023. január 21., 17:01

Vince napi szőlőáldás Kőhídgyarmaton

Ma a kőhídgyarmati borászok és szőlősgazdák szent Vince áldását kérték az eljövendő termésre. „Vince, ki a borok szentje, a telet tanítsa rendre”- fejezték ki kívánságukat.

vincenap
Galéria
+4 kép a galériában
A pincejárás a keresztnél kezdődött
Fotó: Bokor Klára

A pincejárást a pincesoron lévő keresztnél kezdtük, ahol Golán Renáta, az Ister Granum Regionis Borlovagrend helyi tagja köszöntötte ez egybegyűlteket Petőfi Sándor Borozó című versével.

vincenap
Fotó:  Bokor Klára

„Vince a korai keresztény idők szentje, akire Európában a 11. század óta tekintenek a szőlészek védőszentjeként, aki mind jó borok a hideget, úgy győzi le a telet. E napon a gazdák kimennek a pappal a hegyre, aki az ültetvényeket a négy égtáj felé megszenteli, a gazdák lemetszenek egypár vesszőt, beviszik a meleg szobába, vízbe teszik és a rügyek alapján jósolják meg az őszi termés mennyiségét. A gazdák megöntözik a tőkéket a János napján megszentelt borral a következő rigmussal: „Aranyos tőke terjedjél, jó sok szőlőt teremjél!” - mondta el a borlovag bevezetőjében, majd a holnapi magyar kultúra napjára készülve a Himnuszt is elszavaltuk.

Ahogy mondta, úgy is tettünk, több mind egy kilométer hosszan látogattuk végig a pincéket Neviďanský Henrich atyával egyetemben.

vincenap
Fotó:  Bokor Klára

Még egy népes lovascsoporttal is összetalálkoztunk, akikkel közös fotókat készítettünk. A 92 éves Mátyás Lajos bácsi, aki gyakran tölti idejét a szőlőhegyen, mert vallja, a szőlőt nem szabad sokáig magára hagyni, még a lóra is felült. Példáján látni, a szőlőművelésnek egészségmegőrző szerepe is van.

vincenap
Juhász Gyula jánosborral öntözte meg a tőkéket
Fotó:  Bokor Klára
2-vince-bokor
Galéria
+4 kép a galériában
Megosztás

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.