2022. december 13., 13:41

Világszínvonalú munka folyik a dunaszerdahelyi ortopédián – robot asszisztál a térdműtétekhez

A Svet zdravia dunaszerdahelyi kórházában robot asszisztál a térdműtéteknél – közölte Jana Fedáková kommunikációs munkatárs.

térdműtét illusztráció
Illisztrációs felvétel
Fotó: healthline.com

A múlt héten Kelet- és Közép-Európában elsőként végeztek teljes belső térdprotézis-műtétet a dunaszerdahelyi kórházban.

A beavatkozás a ROSA (Robotic Orthopaedic Surgery Assistant) nevű robottechnológiás eszköz végzi. Szakemberek szerint a robotasszisztenciával végzett műtéteket követően a páciensek sokkal elégedettebbek, mint más, nagy ortopédiai beavatkozásokat követően.

A teljes endoprotézises eljárás során a működésképtelen, vagy súlyosan sérült térdízületet implantátummal helyettesítik. A robot a művelethez elkészíti az implantátum 3D-s modelljét, amely egyenesen a páciens anatómiai adottságai alapján van megtervezve. A műtét vezetőjének jóváhagyását követően a robotikus kart pontosan a megfelelő műtéti felületre helyezik, majd a műtőorvos elvégzi a bemetszéseket, melyeket a gép ellenőriz. A műtét tervezésekor az előzetes röntgenfelvételekből indulnak ki, melyeket Kanadába küldenek el, innen töltök vissza a robotba, további röntgen elvégzése nélkül.

Ez a technológia lehetővé teszi, hogy a műtétet minél inkább személyre szabjuk"

– mondta Dr. Almási József, az ortopédiai osztály főorvosa.

Ezt a fajta robottechnológiát először 2019-ben próbálták ki, az Egyesült Arab Emirátusokban. Azóta 400 műtétet végeztek vele az Egyesült Államokban és Nyugat-Európában.

Rossz hír viszont, hogy a beavatkozást a szlovákiai egészségbiztosítók egyelőre nem térítik.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.