2022. szeptember 16., 10:56

Vigyázzunk a cselőpókkal: nem agresszív, de fájdalmas a marása. Ősszel lakott területre húzódik.

A szongáriai cselőpók régiónk legnagyobb testű pókfaja. Ezúttal Keszegfalván fotóztak le belőle egy méretes példányt, lakott területen.

Szongáriai cselőpók
Fotó: Facebook
Szongáriai cselőpók

A  farkaspókfélék családjába tartozó állat teste négy centiméteres is lehet, kiterjesztett lábaival így akár a 10 cm-es átmérőt is elérheti, ami sok arachnofóbiás számára ijesztő lehet.

A pók az ázsiai sztyeppékről származik, de már régóta él térségünkben, mivel például Magyarországon az Alföld szikes, homokos talaja jó lehetőséget kínál ahhoz, hogy 30-40 cm-s, függőleges üregeit kifúrja.

Tartózkodására nem utal pókháló, a farkaspókfélék jellemzően nem szőnek hálót, zsákmányukat – táplálékuk kis gerinctelenek, különösen rovarok, de más pókfajok is alkotják – gyors futással és ugrással érik utol. Nagy csáprágóig vannak.

A cselőpók nem agresszív, ha nem piszkálják. Ha viszont marásra kerül sor, az a Wikipédia szerint a lódarázs csípéséhez hasonlatos, intenzív égető érzés, amelyet émelygés és heves szívdobogás kísérhet.

A cselőpók Szlovákiában védett faj.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.