2022. június 24., 10:21

Videó a Sacher-torta zselízi vonatkozásairól

A minap jelent meg a zselízi Sacher Polgári Társulás videója, amely bemutatja, mi köze is van Zselíznek a Sacher-tortához. Az Interreg-projekt keretei között megvalósult mozgókép a civil szervezet közösségi oldalán tekinthető meg.

Sacher
A Sacher-háznál
Fotó: Puksa Mátyás Ferenc
Mi köze van a Sacher-tortának Schubert városához, azaz a felvidéki, Garam menti Zselízhez? A történet egészen 1843-ig nyúlik vissza, amikor a feltörekvő fiatal bécsi szakácsot a nagynevű Esterházy család ide csábítja dolgozni. Franz Sacher, a torta megalkotója természetesen hozza magával kis családját is, a Jóisten pedig itt-tartózkodásuk alatt áldja meg őket egy fiú születésével. Zselíz szülötte, Eduárd Sacher később világhírnévre tesz szert azáltal, hogy szabadalmaztatja a Sacher-tortát és megalapítja bécsi elit luxusszállodáját, a Sacher Hotelt”

– hangzik el a videóban.

A ház, amelyben született, a mai napig áll, sőt a Csemadok helyi alapszervezete jóvoltából közösségi térként funkcionál. Az itt tevékenykedő lokálpatrióták vallják, hogy ez a kultusz jobb sorsra érdemes, ezért alapították meg a Sacher Polgári Társulást, s célul tűzték ki maguk elé, hogy a hajdani patinás uradalmi lakot visszaállítják eredeti állapotába, és ország-világ számára közhírré teszik, hogy a világszerte méltán híres Sacher név töretlen csillogásához bizony a zselízi vonatkozás is nagyban hozzájárult.

A zselízi Esterházy-kastély és az azt körülövező festői szépségű kastélypark szomszédságában épül és szépül egy hely, amit mindenkinek látnia kell. Ez ugyanis egy olyan kulturális örökségi helyszín, ahol a történelem megelevenedik, és szó szerint belekóstolhatunk a múltba. Amikor pedig ízlelgetés közben lehunyjuk a szemünket, szinte halljuk, ahogy Franz Schubert egy fa tövében dúdolva komponál”

– fogalmazták meg a társulás tagjai.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.