2023. május 19., 19:19

Végre van elég hely az ógyallai magyar óvodában

Mérföldkőhöz érkezett május 12-én az ógyallai Feszty Árpád Alapiskola és Óvoda, hisz már nem kell több olyan szülő kérelmét elutasítani, aki a magyar nyelvű óvodai nevelést választja. A kibővített épület 56 férőhelyes tetőterébe a meglevő 36 mellé további 20 gyermeket várnak.

Ógyallai óvoda
Fotó: Tallósi Norbert

Basternák Ildikó, volt MKP-s polgármester közreműködésével, a Kárpát-medencei Óvodafejlesztési Program támogatásából indult az óvoda bővítése. Az iskolaépületben csak két terem állt az ovisok rendelkezésére, ami kevésnek bizonyult, s helyhiány miatt több felvételi kérelmet el kellett utasítani, holott a cél az, hogy anyanyelvi nevelésben részesülhessenek a magyar alapiskolába kerülő gyerekek. 

Célunk az volt, hogy a rossz állapotban lévő B pavilon addigi lapos tetőzetének átalakításával létesítsünk új termeket. Mivel a pályázatunk sikeresnek bizonyult, a kötelező eljárások után elkezdődhettek a munkálatok. Megemeltettük a falakat, arra sátortető került, valamint lépcsőfeljáró is készült. Bár időközben különféle bonyodalmak merültek fel, például a tetőszerkezet tervezése terén, 2018 őszéig befejeződött a munkálatok első kör"

– mondta Deme László igazgató.

Ógyallai óvoda
Fotó:  Tallósi Norbert

A munka folytatására 2019-ben további összeget kértek, a támogatás megítélése azonban a Covid miatt elhúzódott, de 2021-ben a Peter Závodský polgármester által irányított új városvezetéshez megérkezett az örvendetes válasz, hogy 79,2 millió forintot kaptak.

– Magyarország Kormánya ismét bizonyította, szívügyének tekinti a nemzeti oktató-nevelő munkát, hogy ezzel is támogassa a határon túli magyarság megmaradását, boldogulását – fogalmazott az igazgató. 

– Előre nem látható objektív okok és változások, főleg a drasztikus áremelkedés és az építőanyag-hiány miatt a város önkormányzata kétszer is anyagi segítséget nyújtott, hogy az épület elkészülhessen. Az átadás határideje közben többször is megváltozott, de végre most itt vagyunk, az indulás küszöbén – vázolta a zökkenőmentesnek nem nevezhető folyamatot Deme László.

Ógyallai óvoda
Fotó:  Tallósi Norbert

Végül köszönetet mondott az Úrnak és e nemes ügy mellett mindvégig kiálló embereknek, a magyar szülőket pedig arra ösztönözte, hogy gyermekeiket bátran írassák be a magyar óvodába. 

– Nagyon jól tudjuk, hogy csak így lassíthatjuk az asszimilációt. Gyermekeinkbe bele kell nevelni a nemzeti öntudatot, az emberséget, s ezeket az alapértékeket nemcsak a szülőktől kapják tanulóink. Itt, az óvodában és iskolában van az a közeg, ahol az identitás megerősödhet. A család mellett a hitünkön és az iskolán van a fő hangsúly. Mi, felvidéki pedagógusok, beleértve óvópedagógusainkat, azon dolgozunk, hogy a mai kornak megfelelve teljes értékű diákokat bocsássunk ki körünkből, akik az élet minden területén megállják a helyüket. Így hát bátran mondom a kedves szülőknek, tárt karokkal várja gyermekeiket az ógyallai Feszty Árpád Alapiskola és Óvoda…!

Megjelent a Magyar7 2023/20.számában.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.