2020. május 22., 18:30

Újra nyitva a Szenci Városi Múzeum

A járványügyi intézkedések enyhítése után a Szenci Városi Múzeum újra várja látogatóit.

Fotó: Samuel Žák/Sme

A Szenci Városi Múzeum kiállításait korlátozott feltételek mellett, munkanapokon tíz és délután három óra között lehet újra látogatni. A vendégek száma legfeljebb 5 fő lehet egyszerre.

A látogatók kötelesek szájmaszkot, vagy egyéb, a célnak megfelelő védőfelszerelést viselni. Továbbá kötelesek az 1. emeleten levő tárlatok megtekintése előtt élni a kézfertőtlenítés lehetőségével és betartani a kétméteres távolságtartást (családokra ez utóbbi nem vonatkozik). A múzeum állandó tárlatai mellett augusztus végéig megtekinthető még A szenci foci 100 éve című kiállítás is.

Virtuális múzeumlátogatás

A koronavírus-járvány időszaka alatt számos kulturális intézmény mellett a szenci múzeum is zárva tartott. Ugyanakkor az intézmény munkatársai úgy döntöttek, hogy egy videósorozat keretében mutatják be a tárlat legérdekesebb műtárgyait. Ezáltal szeretnének betekintést nyújtani a múzeumi háttér- illetve kutatómunkába.

Az első közzétett videóban egy 19. századból származó kétoldalas olajfestmény került bemutatásra, melynek érdekessége, hogy egyazon vászon mindkét oldalán egy-egy festmény látható: a Szentháromság, illetve Szűz Mária ábrázolása a gyermek Jézussal.  A második közzétett videóban a Szentmártoni erdő ékességeit mutatja be Jana Fedorová biológus, a szenci múzeum természettani tárlatának kurátora.

A Szentmártoni erdőként ismert területet európai jelentőségűként tartják számon, mint a melegkedvelő pannon-pontusi tölgyesek elterjedésének északnyugati határmaradványát.

A Szentmártoni erdő biológiai sokfélesége, a szomszédos Senkőci-ligetet is ideértve, hatalmasnak mondható. Máig több mint 550 növényfajt, 260 gombát, és 2000 különféle állatot tartanak itt számon.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.