2023. december 18., 08:51

Újjáéled az elfeledett hagyomány Felsőszeliben

A Mátyus Néptánccsoport ismét megmozgatta Felsőszeli apraját és nagyját. December 17-én, advent harmadik vasárnapján járták a falut és mendikáltak a táncosok. 

Mátyus Néptánccsoport  - mendikálás
Galéria
+1 kép a galériában
Fotó: Mátyus Néptánccsoport

A Mátyus felső tagozatos utánpótláscsapata, a Höcögők egy korábban élő, de mára elfeledett hagyományt élesztettek újjá Felsőszeliben. Karácsonyi mendikálással örvendeztették meg a falu lakosságát. Molnár Bea, az együttes vezetője elmondta, a Mátyus és a Széchenyi István Alapiskola immáron 100 főre duzzadó táncos közösségének kiemelt célja, hogy a mátyusföldi hagyományokat ne csak a próbatermi és színpadi körülmények között elevenítsék fel.

Éljék meg a fiatalok a hagyományokat pontosan úgy, ahogy a dédszüleik és ükszüleik tették. Legyen életszagú, legyen örömmel teli az, amit csinálnak, csinálunk"

–  fogalmazott Bea.

Mátyus Néptánccsoport  - mendikálás
Fotó:  Mátyus Néptánccsoport

„Hál' Istennek sokan támogatnak minket Szeliben. Fontos, hogy vissza is adjunk valamit a felsőszeli magyarságnak. Ez a valami pedig nem más, mint a helyiek elfeledett népi kultúrája. Nem egy, s nem kettő gyűjtés készült Alsó- és Felsőszeliben.

Ezeket hallgatva bukkantam rá Danajka Lajos mendikáló énekeire és történeteire. Ezek alapján állítottuk össze a bemutatott mendikálást"

– folytatja Domján Máté Sándor, a Mátyus szakmai vezetője. 

Mátyus Néptánccsoport  - mendikálás
Fotó:  Mátyus Néptánccsoport

Bea és Máté elmondta, a höcögősök örömmel vették a feladatot, különösen, hogy a falu minden részén örömmel fogadták őket. Jövőre folytatják, advent harmadik vasárnapján még több állomáson mendikálnak majd a Mátyus ifjú táncosai. 

Mátyus Néptánccsoport  - mendikálás
Galéria
+1 kép a galériában
Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.