2020. január 19., 11:11

Újévi Borászati Tanfolyam

Az idén újra összegyűltek Garamkövesen a Gyürki Antal Borászati Tanfolyamra borászok, mint ahogy már 15 éve minden januárban. A rendezvény ezúttal is teltházas volt.

Médialapozó

A garamkövesdi Szkala Borászok és Szőlészek Polgári Társulás nagyszámú érdeklődőt üdvözölhetett a régió közeli és távolabbi területeiről. Rendszeres résztvevői a tanfolyamnak az Esztergom környéki borászok is.

A szőlész-borász polgári társulás elnöke Geönczeöl Attila elmondta, olyan témákról próbálnak beszélgetni, amelyekről nem volt szó az előző években, vagy más szemszögből közelítik meg az egyes témaköröket.

Sajnos nagyon aktuális egy új betegség a fekete rothadás, amely az utóbbi időben egyre nagyobb gondot okoz a szőlőtermesztőknek. Csiha Attila növényvédelmi szakértő ismertette, hogyan lehet felismerni és védekezni ellene” emelte ki az elnök ezt a mindenki számára fontos problémát.

Az egri Eszterházy Károly Egyetemről két előadót üdvözölhettek a tanfolyamon. Fendrik Zsóka Áldás vagy átok a technológia címmel szólt a jelenkor kihívásairól a szőlészetekben, Lovas Miklós pedig a bor aromáiról értekezett.

Geönczeöl Attila kifejtette, a tanfolyam célja, hogy felhívja a figyelmet valami új dologra, technológiára, problémára a borászatban vagy a szőlőtermesztésben. Ha aztán ezeknek a gazda utánanéz, akkor fejlődni tud. Továbbá olyan szerepe is van a tanfolyamnak, hogy a régió felvidéki és Esztergom környéki borászai értesülnek az idei programokról, újdonságokról, információt cserélnek egymás között.

Mint minden évben, most is bemutatkozott a tanfolyamon egy borvidék. Bereczky István Kárpátaljáról a Beregi borvidéket és borait mutatta be borásztársainak. István a nejével Nagymuzsalyról érkezett Geönczeöl Attila meghívására, akivel a Külhoni Magyar Borászok Egyesületében ismerkedtek meg, ahol mindketten alapító tagok. Az előző este egy Muzsla-Muzsaly borpárbajon vettek részt Párkányban, ami tulajdonképpen egy izgalmas, vacsorával egybekötött borkóstoló volt. „A helyiekből álló zsűri „vakkóstolással” értékelte a borokat, és minimális előnnyel minket hoztak ki jobbnak, amit nem is reméltünk - mondta el István.

A tanfolyamon lehetőség nyílt az eszmecserére, termékbemutatók megtekintésére, vásárlásra és természetesen a garamkövesdi borászok borainak kóstolására.

Geönczeöl Attila, valamint Bereczky István és neje
+6 kép a galériában
Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.