2023. február 17., 18:59

Újabb csapás az államra: Tömegesen távoznak a tapasztalt orvosok és nővérek a pozsonyi Egyetemi Kórházból

Megint összeomlás előtt áll a legnagyobb állami egészségügyi intézmény. Bár a kormány ősszel megoldotta a bérválságot, most egy újabb komoly probléma fenyegeti a kórházat. A Pozsonyi Egyetemi Kórház asztalán ugyanis egyre több a felmondólevél. A tapasztalt orvosokat és nővéreket elcsábítja ugyanis a magán konkurencia.

Egyetemi Kórház
Fotó: unb.sk

Alexander Mayer, az Egyetemi Kórház igazgatója azt mondja, nemcsak az egészségügyi dolgozók, hanem a gazdasági osztályok dolgozói is felmondanak. A tömeges távozások hátterében az új magánkórház, a Bory megnyitása áll. A Penta pénzügyi csoport márciusban tervezi a legújabb pozsonyi kórház megnyitását. A Bory a Svet zdravia hálózathoz tartozik, és

sok egészségügyi dolgozó éppen a Bory Kórházban látja az utolsó esélyt arra, hogy a szlovák egészségügyi szektorban maradjon, mielőtt végleg elhagyja Szlovákiát vagy ezt a szakmát”

– hangsúlyozta Jana Palenčárová, a Bory Kórház HR igazgatója.

Arról, hogy a Bory átcsábítja a tapasztaltabb munkaerőt, már korábban beszéltek. A magánkórház tavaly novemberben még kategorikusan cáfolta azokat az állításokat, miszerint szándékosan a pozsonyi Egyetemi Kórház vizeiben halászna. „A Bory kórház személyzeti politikája nem függ az egyetemi kórház alkalmazottjaitól. Természetesen, mivel szabad munkaerőpiac van, az orvosok és a nővérek eldönthetik, hogy hol szeretnének dolgozni” – tette hozzá a ProCare és a Svet zdravia hálózat szóvivője akkoriban.

Bory Kórház
Fotó:  TASR

„A kórháznyitás időpontjának közeledtével megerősödhet a Bory Kórházban való munkavállalás iránti érdeklődés. De messze nem csak az Egyetemi Kórház alkalmazottjairól van szó. Szlovákia egész területéről és külföldről is jelentkeznek orvosok és nővérek a Bory Kórházba. Már jelenleg is 300-an dolgoznak a kórházban, március elején pedig további 150-en csatlakoznak hozzájuk.

A növekvő érdeklődés egyik oka egyértelműen az elmúlt hónapokban csatlakozott jelenlegi munkavállalók pozitív referenciái”

– mutatott rá a Pravda napilapnak a Svet zdravia hálózat szóvivője, Tomáš Kráľ.

A Bory Kórház jelenleg még nincs szerződésben minden egészségbiztosítóval, többek közt az Általános Egészségbiztosítóval sem, amely a legnagyobb biztosító Szlovákiában. A lakosság nagyjából kétharmada ennél van biztosítva. A magánkórház és az állami biztosító között még folynak a tár

Egyelőre még az sem világos, hogy a kórházhálózat optimalizálásának részeként melyik kategóriába tartozik majd a Bory.

Az egészségügyi minisztérium szerint csak az biztos, hogy nem lesz végkórház. Lehetne azonban harmadik szintű kórház, miközben egyes gyógyászati ​​programokat a negyedik kategóriába sorolnának. Az említett szintbe több egyetemi kórház tartozik Szlovákia-szerte, mint például a Turócszentmártoni Egyetemi Kórház.

A tapasztaltabbak távoznak

„Többnyire olyan vezetőkről, tapasztalt orvosokról van szó, akik évek óta dolgoznak nálunk. Ugyanez vonatkozik azokra a képzett ápolókra is, akik úgy döntöttek, hogy egy másik intézménybe távoznak” – mutatott rá az Egyetemi Kórház igazgatója, aki szerint a kórház munkáját nagyban nehezíti, hogy nem tudnak tervezni.

Nem tudjuk, hányan maradnak kórházban, és azt sem, hogy hányan fognak dolgozni. A megbeszéléseken a válságkommunikáció bevezetésével foglalkozunk, mert amibe az egyetemi kórház rohan, az mindenkinek új helyzet lesz, és nem lesz könnyű kezelni”

– részletezte az igazgató.

Mint mondta, ebben a helyzetben hiányzik a rendszer, és attól tart, hogy nem lesznek képesek továbbra is megfelelő egészségügyi ellátást nyújtani. Az igazgató stabilizációs támogatást is kért az államtól, de nem járt sikerrel. Az ápolónők és a szülésznők számára 20 ezer eurót, az asszisztenseknek 15 ezret, a mentősöknek 10 ezret, a kisegítő szakmák számára 7 ezer eurót kértek. A stabilizációs hozzájárulás összesen 46 millió eurót tett volna ki.

Bory kórház
A korszerűen felszerelt Bory Kórház
Fotó:  TASR

A kórházban uralkodó hangulatot tükrözi az is, hogy a bruttó ötezer eurós stabilizációs járadék igénybevételére jogosult egészségügyi dolgozók mindössze 54 százaléka élt vele.

A stabilizációs járadék fejébe a munkavállalónak vállalnia kellett, hogy a következő három évben a kórházban marad.

„Csak reméljük, hogy nem minden nővérünk megy el, vagy hogy nem megy e fele. Nem tudjuk, hányadán állunk” – fűzte hozzá Mayer. Mint mondta, vesznek fel új embereket, de jóval nagyobb a kiáramlás. A felmondások pontos számát azonban nem tudta megmondani. „Minden nap azzal a kérdéssel szembesülünk, hogy hány felmondás kerül az asztalunkra” – tette hozzá. Mint mondta a jövőben kénytelenek lesznek egyes munkahelyeket összevonni.

Lengvarský szerint még nincs szó tömeges távozásról

Az ideiglenesen megbízott egészségügyi miniszter Vladimír Lengvarský már értesült az Egyetemi Kórházban kialakult helyzetről, egyelőre azonban szerinte nincs jele a tömeges távozásnak. „A helyzetet azonban természetesen figyelemmel kísérjük” – mondta a miniszter.

„Intenzív kapcsolatban vagyok az Egyetemi Kórház igazgatójával, arról is van információm, hogy az egészségügyi dolgozók több mint fele nem vette igénybe a stabilizációs támogatást.

Egyelőre azonban semmi jele annak, hogy tömeges távozásokra kerülne sor”

– mondta a miniszter, aki tisztában van azzal is, hogy a helyzetet befolyásolja a Bory Kórház közelgő megnyitása. „Azt azonban még nem tudjuk, hogy melyik rezsimben lesz a kórház, még nem nyújtották be a szerződéskötési kérelmet” – mutatott rá Lengvarský.

Ha az Egyetemi kórházat jelentős létszámhiány fenyegetné, a miniszter kész kezelni a helyzetet.

Bízok benne, hogy sikerül olyan eredményt elérnünk, hogy az egészségügy ellátás ne kerüljön veszélybe”

– mondta.

A Bory Kórházban márciustól sugárdiagnosztikai, sugáronkológiai és a nukleáris medicina részleg megnyitását tervezi. Ezt követően további műtőkkel és fekvőrészleggel bővülnek. Ősszel utolsóként a sürgősségi és a dialízis rendelőt nyitják meg.

A kórház megnyitásakor 400 alkalmazottal számolnak, de a személyzet toborzása egészen 2024-ig tart. A Bory Kórház azzal számol, hogy összesen 1500 alkalmazottja lesz majd, ebből 329 orvos, 440 nővér, 470 egyéb egészségügyi dolgozó és 270 adminisztratív és operatív alkalmazott. A Svet zdravia azt mondja, nem tudják, hogy ebből hány egészségügyi dolgozó lesz az Egyetemi Kórházból.

Az Egyetemi Kórház igazgatója hangsúlyozta, hogy kórháza nem tud a táblázat által megszabottnál magasabb fizetést biztosítani a dolgozóknak. Tomáš Kráľ, a Svet zdravia kórházhálózat – amelyhez a Bory is tartozik – szóvivője ellenben azt mondja, hogy a Bory nem fizeti túl az egészségügyi személyzetet. Szerinte a magánkórház inkább jobb munkakörnyezetet, korszerűbb betegkezelést és karriernövekedési lehetőségeket hoz a számukra.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.