2024. január 11., 20:08

Új közösségi tér várja a látogatókat a Völgyben

Az almáspusztai kulturális központban új közösségi tér várja a látogatókat, melyben hét pilléren – azaz hét faragott oszlopon – bontakozik ki a magyar népmese világa, képjel-írással, Réti Szabó Sándor faragozó alkotásai nyomán. A szerves magyar műveltség egyik meghatározó alappillére a népmesekincsünk.

Meseteremtő
Fotó: A Völgy/FB

A központ új épületében található közösségi térben hét tartóoszlopon szemet gyönyörködtető képi világ tárul elénk, a pilléreken a népmesék útmutatása figyelhető meg. Az egy-egy különleges technikával készült oszlop elkészítése 2-3 hetet vett igénybe. Réti Szabó Sándor, faragozó elsőként az oszlopokat kidomborította, lecsiszolta, majd egy pácos és enyves temperálás, száradás után pedig újabb csiszolás következett. Végül fehér vonalakkal fényesítette az alkotást.

Grátz Antal, építészmérnök szerint a hét pillér jelentősége tér-időbeli, ugyanis időben előre mutatnak.

Ez alatt valami olyasmit értek, mint amikor egy műveltség búvópatakszerűen a mélyből a felszínre bukkan, és tiszta, iható forrásvízként táplálékot nyújt a következő nemzedékek számára”

– mondta Grátz Antal.

Az érdeklődők az átadó ünnepségen azt is megtudhatták, milyen útmutatásokat rejtenek népmeséink a felnőttek számára. Az eseményen Szántai Lajos A magyar népmesék útravalója címmel tartott előadást. A népmese személyiségfejlesztő hatását sokan hangsúlyozzák, hiszen általa gazdagodik a gyermek fantáziája, szókincse. Segíti, hogy hosszabban és kitartóan tudjon valamire figyelni, abban elmélyedni. A mesemondó szerint a mese élni tanít.

A mese azt szereti a legjobban, ha nem olvassák, hanem mondják. Ha belegondolunk, hogy a régi időkben a népmeséknek közösségteremtő, közösségformáló erejük volt, akkor napjainkban még nagyobb szükség van rájuk, mint valaha”

– hangsúlyozta Zámborszky Eszter, mesemondó.

A Völgy megálmodója, a magyar népmesevilág bemutatásával is szeretne rámutatni motívum kincseink, történelmünk gazdagságára, illetve múltunk megismerésének fontosságára.

„Azt a célt hivatott szolgálni, hogy az a műveltség, amelynek mi szívünk érzéséből is, de krónikáinkban megírtak okán is, örökösei vagyunk, ez így búvópatakként a hó alatt átmentődjön. Ehhez mi helyszínt biztosítunk, és tevékenységünkkel segítjük, hogy az átörökítés megtörténjen” – nyilatkozta Mede Ferenc, az esemény szervezője.

Sokak örömére a tervek szerint idén is számos előadás, tanfolyam várja majd az érdeklődőket, ezúttal a már megújult közösségi térben.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.