2023. január 15., 18:18

Udvardi klubest: 1943 - a doni katasztrófa

A hétvégén a Csemadok szervezésében Szakály Sándor történészprofesszor, a VERITAS Történetkutató Intézet és Levéltár főigazgatója látogatott el Udvardra, a doni katasztrófa 80. évfordulóján. Ismertette a tragédia előzményeit, lefolyását, az ebből való eszmélést.

1-udvardi-klubest.jpg
Fotó: Bokor Klára
Udvardi klubest
Szakály Sándor a könyveit dedikálja
Fotó:  Bokor Klára

A történész kifejtette, felmerül a kérdés, miért kellett ebbe a háborúba belépni Magyarországnak?

Mivel a trianoni döntéskor nem lehetett népszavazást tartani arról, az elcsatolt területek hová is akarnak tartozni, ezzel Magyarországot olyan útra lökték, amelyről letérni nem lehetett. A legtöbben abban reménykedtek, lesz egy másik világ, amikor ez a helyzet megváltozik”

- hangsúlyozta bevezetőjében.

Udvardi klubest
A klubest résztvevőit és az előadót Salgó Tibor Csemadok elnök köszöntötte.
Fotó:  Bokor Klára

80 éve, 1943. január 12-én kezdődött a második világháborúban a szovjet Vörös Hadsereg támadása a Don-kanyarban. A 2. magyar hadsereg kötelékéhez tartozó honvédek és munkaszolgálatosok 250 ezer fős állományából mintegy 125-130 ezren estek el, sebesültek meg, vagy estek fogságba. A történész kitért arra, az akkori társadalom lehetőségeihez mérten minden segítséget megadott a frontra készülő katonáknak, aki bíztak abban, hogy feladatuk valamiféle rendfenntartás lesz a megszállt területeken, nem is készültek támadó feladatokra. Kitért a katonák átélt szenvedéseire, a vereség okaira, és visszatérésük gyötrelmeire.

Az Udvardi Dalárda
Az Udvardi Dalárda
Fotó:  Bokor Klára

Szakály Sándornak a helyiek több kérdést is feltettek, többek közt Farkas Tibor, aki amatőr kutatóként foglalkozik Udvard múltjával. A klubesten közreműködött Száraz Márk klarinéton és az Udvardi Dalárda férfikar. Az est borkóstolóval folytatódott, ahol az összegyűltek még sokáig elbeszélgettek.

Udvardi klubest
Száraz Márk
Fotó:  Bokor Klára
Farkas Tibor
Farkas Tibor
Fotó:  Bokor Klára
Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.