2023. augusztus 26., 14:01

Udvard tanösvénye Boncz Ferenc mellszobrával bővült

Boncz Ferenc jogtudós, Udvard szülöttjének szobrát avatták fel az iskolához vezető tanösvényen. Áll itt már Szent László, Szent István, s most harmadikként Boncz Ferenc szobra is. A negyedik talapzat üres, de talán még az idén az is megtalálja gazdáját.

boncz-szobor-udvard-4.jpg
Fotó: Bokor Klára

Farkas Tibor alpolgármester üdvözölte a neves vendégeket, a polgármestereket és az intézmények képviselőit.

Rendelkezünk már Lebó Ferenc Munkácsy Mihály-díjas szobrászművésztől két karizmatikus királyunk szobrával, most egy tudós ember szobra kerül leleplezésre. Bízom benne, az erre járó gyerekek tudnak majd példájukból töltekezni”

– emelte ki Farkas Tibor.

Hozzáfűzte, a szobrot teljes egészében Udvard volt polgármestere, jelenleg Nyitra megye elnöke Branislav Becík finanszírozta, és ő a szobor ötletgazdája is. Jelenlegi adományozása annál is értékesebb, mivel ebben a nehéz gazdasági helyzetben az adomány nélkül esélytelen lett volna, hogy a falu ilyen tárgyi és szellemi értékkel bővüljön.

Boncz Ferenc szobrának leleplezése
Fotó:  Bokor Klára

A szobrot az adományozó Branislav Becík, alkotója, Lebó Ferenc, Salgó Tibor, a Csemadok elnöke, a magyar állam Ezüst Érdemkeresztjének friss tulajdonosa és Kristína Fridriková, Udvard polgármestere leplezték le.

Lebó Ferenc Udvard
Fotó:  Bokor Klára

 

Lebó Ferenc szobrászművész, Udvard díszpolgára elmondta, ősei Udvardon éltek, ő ide mindig hazajön. Ezekkel a szobrokkal gyökereket és szárnyakat is adunk a felnövekvő generációknak, akik számára példaképként szolgálhatnak. Már alakul az udvardi panteon.

nagy András megáldja a szobrot
Fotó:  Bokor Klára

Lebó Ferenc beszédét követően Nagy András esperes-plébános megáldotta a szobrot.

Branislav Becík a szobor adományozója
Branislav Becík a szobor adományozója
Fotó:  Bokor Klára

„Amikor nyolc éve megválasztottak Udvard polgármesterének a község beruházási adóssága hatalmas volt. Elhatároztam, mindent megteszek azért, hogy ez megváltozzon és a falu felfelé mozduljon. Sok új fejlesztés megvalósult.

Emlékszem, annak idején Szent István ünnepét is Szent László szobránál tartottuk, akkor mondtam, ez így nem mehet tovább. Salgó Tiborral összefogva, elkészült Szent István szobra is, s ekkor úgy gondoltam, vannak még a falu szülöttjei közt neves személyiségek, akik beírták nevüket a történelembe. Így javasoltam megalkotásra Boncz Ferenc jogtudós szobrát, akinek kastélya is a faluban található. Örömmel adományozom ezt az alkotást a községnek köszönetképpen a támogatásukért”

– mondta el beszédében Branislav Becík, Udvard volt polgármestere. Kitért arra is, el kell még helyezni információs táblát vagy QR kódot a szoborhoz, hogy mindenki tudja, hogyan kapcsolódik az ábrázolt személy Udvardhoz és milyen területen jeleskedett.

Sándor István Udvardon
Fotó:  Bokor Klára

Boncz Ferenc személyét Sándor István egyetemi tanár, az Eötvös Lóránt Tudományegyetem Állam- és Jogtudományi karának tanszékvezetője mutatta be nagy részletességgel. 

A jogtudós Udvardon született és itt is hunyt el. Fiatal korában papnövendékként teológiát tanult, a szabadságharc idején honvéd lett, harcolt egészen a fegyverletételig, hadnagyként szerelt le. 1861-ben szerzett ügyvédi oklevelet. Többek között a Magyar Vallási és Közoktatási Minisztériumban lett egyházjogász, amiben nagyon sikeres volt. Munkásságáért Lipót Renddel tüntették ki. Vallotta: A törvény tisztelete, a haza szeretete. Életének 72. évében hunyt el, Komárom megye saját halottjának tekintette. Rövidesen követte őt a felesége is, mindketten az udvardi családi sírboltban nyugszanak.
Udvard szoboravatás
Fotó:  Bokor Klára

Az ünnepségen beszédet mondott még Fridriková Kristína polgármester asszony.

Mi ahhoz vagyunk szokva, hogy keményen dolgozunk és meglátjuk az eredményt. Az élménnyel, hogy ajándékba kapunk valami nagyszerűt, most találkozom először. Értékeljük nemcsak a gyönyörű alkotást, de a gesztust is”

– hangsúlyozta a polgármester, és köszönetet mondott az adományozónak, az alkotónak és mindenkinek, aki valamilyen formában segítette a szobor megvalósulását.

A szoboravatón verset mondott Vastag Viktória, az említetteken kívül jelen volt Görföl Jenő és Neszméri Tünde, a Csemadok országos elnökségéből, Nagy Dávid, a Szövetség érsekújvári parlamenti képviselőjelöltje, környékbeli polgármesterek, szervezetek és intézmények vezetői, valamit a helyiek.

Az udvardi dalárda Boncz Ferenc lokálpatriótára, a szabadságharc hős hadnagyára emlékezett nótáival.

Udvardi dalárda
Fotó:  Bokor Klára
Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.