2020. május 11., 15:00

Udvard: Elmegyünk a lehetőségeink határán túlra

Branislav Becíkkel Udvard nagyközség polgármesterével a közelmúltban megvalósult beruházásokról, tervekről és a karantén időszakáról beszélgetünk. A polgármester a második választási ciklusban áll a falu élén.

Galéria
+6 kép a galériában
Branislav Becík Udvard polgármestere

„Udvardon tudatosítottuk azt az elvet, hogy akkor kell takarékoskodni, amikor erre lehetőségünk van. Rendelkezünk annyi pénzeszközzel a tartalékalapban, hogy megengedhettük magunknak olyan intézkedéseket, amit sok település nem” – kezdi a község gazdálkodásának bemutatását a polgármester.

Elmondja, a karanténidőszakban is megtartották a teljes foglalkoztatottságot, senki nem bocsátottak el, a pedagógusok is a teljes fizetésüket kapják, egyedül a nevelők, konyhai alkalmazottak és a takarítónők kapják jövedelmük 80 százalékát. „Erről a helyzetről senki nem tehet, miért pont a mi alkalmazottjaink szenvednének a kisebb fizetések miatt?” – teszi fel a kérdést.

Vonzó község

Ismerteti, Udvard lakosainak száma 5100 körüli. Bár minimális a születések és az elhalálozások közti különbség, de mégis a születések javára billen a mérleg. Minden újszülött száz euró támogatást kap az önkormányzattól.

udvard-7-copy.jpg
Fotó:  Bokor Klára

Érsekújvár közelsége nagy hatással van a községre. Az itteni élet nagyon vonzó azok számára, akik Újvárban dolgoznak, de mégsem szeretnének a városban élni. Udvardon ők modern, minőségi és egészséges életet találnak, mondhatni vidéken, és a telekárak is jóval a városi árak alatt vannak.

Úgy 11 millió eurót fordítottak az utóbbi időben befektetésekre

„Elmegyünk a lehetőségein határain túlra is, nem túlzás azt állítani, a pályázati lehetőségeket 120 százalékra kihasználjuk. Nem is tudjuk mindet megvalósítani, mert a sok pályázat önrésze megterheli a költségvetésünket, ami már így is több mint egymillió euró. A legutóbb egy jóváhagyott műfüves pályáról mondtunk le, bánatunkra, mert a költségvetésünk nem tette lehetővé az önrész fedezését”- emeli ki Becík.

A szennyvízcsatornázás az évek során szakaszokban valósult meg, most vannak a finisben, és még ebben a hónapban átadásra kerül az utolsó szakasz is. Kifejti, sokkal olcsóbb és kényelmesebb lesz ez a lakosoknak, mintha lajtos kocsival szívattatnának. Víztisztítójuk a legújabb technológia szerint készült - szinte 100 százalékosan tiszta vizet eredményez, ami majd a Zsitva patakba folyik. A csatornázás által a házak értéke is sokkal magasabb lesz.

Mostanában nyitották meg a község leghosszabb utcáját, amely majdnem egy kilométer. „Ilyennek a megyében sincs párja. 76 építkezési telek lesz itt elérhető, és még 25, ha hátrafelé is nyitunk egy utcácskát” – mondja nem kis büszkeséggel.

udvard-5-copy.jpg

Megtudtuk, a múlt évben fejezték be az óvoda teljes körű felújítását, az épület energiatakarékos lett és hőszigetelést is kapott. Most a férőhelyek bővítése folyik hozzáépítéssel.

Szintén tavaly fejezték be a községi hivatal épületének felújítását is, a csatornázás megépítése után már neki is fogtak a járdák rendbetételének. Az egészségügyi központ felújítására is pályáztak, ennek befejezése augusztus 30-ára van tervezve, de a közeljövőben hozzá szeretnének fogni a kultúrház megújításának is.

„Magyar faluként határozzuk meg magunkat, hiszen 70-75 százalék magyar él itt” – mondja a polgármester. Úgy fele-fele arányban járnak a gyerekek szlovák és magyar oktatási intézményekbe /elenyészően, a szlovák iskola javára billen a mérleg/. Az iskolaépületek is egyformák, szépen felújítottak, van mellettük egy új közös tornaterem, amit két éve adtak át.

Branislav Becík nagyon elégedett a falu kultúrcsoportjaival is, akik aktívak, legyen az falunap, majális, Szent Márton Nap vagy adventi és karácsonyi műsorok. Az elmondottakhoz hozzáteszi, jó az együttműködés a képviselő-testület tagjai között, hiszen mindannyian Udvard fejlődésében, felvirágoztatásában érdekeltek. „Ha rajtam múlna, már holnap adóparadicsomot hoznék létre a faluban. Már többször eljátszottam a gondolattal, hogyan tudnánk ezt megvalósítani” – teszi hozzá végszóként.

Galéria
+6 kép a galériában
Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.