2022. szeptember 2., 14:27

Túszjátszmák és Felszántott tömegsírok – a magyarság sorstragédiái

A nánai székhelyű Limes-Anavum Regionális Honismereti Társulás két könyv bemutatására invitálta az érdeklődőket a párkányi kultúrházba.

könyvbemutató
Dunajszky Géza, Popély Gyula ás Dániel Erzsébet
Fotó: Bokor Klára

Dániel Erzsébet a társulás elnöke üdvözölte az egybegyűlteket és a két szerzőt, Popély Gyulát és Dunajszky Gézát.

Popély Gyula történész professzor nemrég megjelent Túszjátszmák című könyve az 1939 – 1945-ös időszakot érinti, amikor az Adolf Hitler teljes körű támogatását élvező szlovák államvezetés a lehető legdurvább elnyomó politikát alkalmazta a magyarokkal szemben. Mindeközben az Esterházy János vezette Magyar Párt és az egész szlovákiai magyar kisebbség is határozottan szembehelyezkedett a fasizmus és nemzetszocializmus eszmeiségével.

Könyvbemutatók
Fotó:  Bokor Klára

Egy rövid idézet a könyv ajánlójából: A „Túszjátszmák” című új könyvében Popély Gyula történész a kor egyik legnagyobb drámáját mutatja be a felvidéki magyarság történelméből. Megtudhatjuk azt is, hogy a felvidéki magyarok hogyan segítették a zsidók menekülését akkor, amikor mind Magyarországra akartak jönni, mert állításuk szerint egész Európában itt bántak velük a leghumánusabban. Könyvéből kiderül, hogy a szlovákiai zsidóság miért viszonyult egyre pozitívabban a Horthy-rendszerhez és általában a magyarsághoz.

Könyvbemutatók
Fotó:  Bokor Klára

Popély Gyula elmondta, sokszor elkeseredik az ember és elgondolkodik azon, vajon kell-e valakinek munkánk eredménye. Bele is foglalta az előszóba: „Sajnálatos módon rá kell mutatnom arra az elszomorító jelenségre, hogy felvidéki magyar társadalmunk értelmisége eddig szinte tudomást se vett sokat próbált nemzeti közösségünk sorsáról, létküzdelméről és nemzeti önvédelméről megjelent könyveimről. Pedig most is folyik - egyre eredményesebben - elszakított nemzetrészünk tiportatása, mi azonban ezekről mintha már tudomást se vennénk.” Hozzátette, ennek ellenére ő teszi a Mindenható által megszabott kötelességét, és kutatásainak eredményeit könyvekben tárja az olvasók elé.

Könyvbemutatók
Fotó:  Bokor Klára

Dunajszky Géza Felszántott tömegsírok könyve sokkoló és megdöbbentő – Szlovákia területén 1944 márciusa 3-a és 1945 augusztusa 25-e között elkövetett tömeg és egyéni vérengzések történetét dolgozza fel. Az ártatlan áldozatok egyetlen hibája volt, hogy az impériumváltás idején egyik eszmével sem szimpatizáltak, emiatt a hatalom hódításának útjában álltak. A könyv az ő értelmetlen haláluknak állít emléket mementóként az utánunk következő generációk számára.

Levetítésre került a Géczy Dávid és Udvardy Zoltán rendezte Népírtás Ligetfalun című dokumentumfilm, amit síri csendben néztek végig a résztvevők.

Az egyik résztvevő, Keszegh Ágnes a rendezvény végén köszönetet mondott a szervezőknek. „Nagyszerű előadásokat hallhattunk és a film is mélyen megrendített. Múltunk ismerete nagyon fontos. Kívánom, hogy sok emberhez eljussanak a könyvek, hogy fény derüljön az igazságra és tanítsák az iskoláinkban helyesen a történelmet!

Könyvbemutatók
Fotó:  Bokor Klára

A rendezvény záróakkordjaként a résztvevők megkoszorúzták Esterházy János emlékkövét a Sobieski parkban.

A könyvbemutatókat a Bethlen Gábor Alap, valamint a Convertis cég támogatta. A cég tulajdonosa Béres József rendszeresen támogatja Popély Gyula könyveinek kiadását, de egyéb magyar rendezvényeknek is rendszeres szponzora.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.