2021. július 29., 16:35

Trendi öltözködés határok nélkül – borokkal fűszerezve

A közelmúltban a gömöri Szádalmás község adott otthont az első Chateau Wine borfesztiválnak. A szervezők célja, hogy hagyományt teremtsenek a rendezvénnyel.

Chateau Wine
Galéria
+6 kép a galériában

A központi színpadon délelőtt tíz órától kora estig tartalmas program várta a nézőket. Fellépett az Andrássy Dénes férfikar, volt gasztro show, előadás a borok és az ételek kapcsolatáról, valamint a borkészítés hagyományairól és folyamatáról, a borok világáról, azon belül is a Tokaj-hegyaljai borokról. Természetesen, nem maradhatott el a borászok versenye sem. Még az Európai Borlovagok Magyarországi Rendje is bemutatkozott az érdeklődő közönségnek.

A rendezvény helyszínén különböző tájegységek borászatainak boraiból lehetett szakavatott sommelierek ajánlásával kóstolni, vásárolni.

Néhány kézműves is árulta portékáját – levendulás babák, kerámia bögrék, szappanok voltak a vásárfiák. Bemutatót egyetlen helyen láthattunk, Hotyek Attila harmadik generációs kádármester  időszakos műhelyében, aki a tokaji borvidék szívéből, Erdőbényéről érkezett. Sok érdeklődő állt meg nála, hogy végignézze egy boros hordó elkészítésének teljes folyamatát, mely szigorúan zempléni tölgyből készül. A mester a családjában évszázadok óta felhalmozott tudást és tapasztalatot ötvözi a jelenkor modern technikájával és technológiájával, a megrendelő igénye szerint.

A nap fénypontja a délutáni divatbemutató volt, amelyet a „Trenditional – öltözködés határok nélkül“ címmel hirdettek meg.

Chateau Wine

 A projekt egyike volt a Via Carpatia EGTC által végrehajtásra kerülő szlovák-magyar Interreg Kisprojekt Alap pályázatoknak, melynek az egri székhelyű Heves Megyei Kereskedelmi és Iparkamara, illetve a nagykaposi Ignis Plus,n.o. a partnerszervezetei.

Az egyórás produkció nyitó számában a tánc nyelvén mesélték el fiatal lányok, hogy milyen nehézkesnek érzik  a nagyanyáiktól megörökölt több rétegű szoknyát a fűzős felső résszel tánc közben.

Ezért „kivetkőztek“ magukból, szellősebben, könnyedebben gondolták újra hagyományainkat, teret adva ezzel a soron következő, de ugyancsak a múltra épülő, jelenben élő alkotások bemutatkozásának. ( A kivetkezés erkölcsi átalakulás. Időben elnyújtott társadalmi folyamat, amikor az asszonyok elhagyják a régi viseletet és átöltöznek az adott kornak megfelelő divatos ruhába. )

Chateau Wine

A divatbemutatón láthattunk selyemnemezbe álmodott, illetve leheletfinom hímzett ruhákat, olyanokat, melyek a hímzések virágkompozícióit térbelivé továbbgondolva díszként alkalmazta azokat.  Megjelentek a kékfestő motívumai, a technikája is megújulva, s ezzel váltak a kékfestő ruhák ma is viselhető darabokká. Valamint szlovák népi hímzésmotívumok szolgáltak inspirációul egy szitanyomással készült lezseren sportos női kollekcióhoz.

A kiegészítőket illetően megcsodálhattunk mívesen megmunkált férfi bőrcipőket egy negyedik generációs cipészmester műhelyéből, bőrműves hagyományokra épülő modern vonalvezetésű női és férfi táskakollekciót, minimalista tervezésű üvegékszereket, a sujtás technikájával készült szetteket és két alkotótól az  értéknövelt újrahasznosítás szellemében készült alkotások mutatkoztak be. Egyikük trendi táskáihoz a papírt használta alapanyagul, másikuk ékszereiben a textil és más anyagok kaptak még egy esélyt az újjászületésre.

A kiegészítők legkülönlegesebbike a 7 illatból álló kézműves parfümkollekció volt – szülőföldünk, a Kárpát-medence virágainak lepárlásával született illóólajok üvegcsékbe zárt, viselhető esszenciája.

Chateau Wine

Ahogy File Sándor, a Heves Megyei Kereskedelmi és Iparkamara főtitkára portálunknak elmondta, a projekt megvalósításának célja egy olyan 12 alkotóból, tervezőből álló közösség kialakítása volt, akik a népművészeti hagyományok továbbvitelével, a mai kor elvárásainak megfelelő és hordható ruhák, cipők, kiegészítők készítésével foglalkoznak, magyar és szlovák oldalon egyaránt. Az interreg projektek feltételeivel összhangban a két ország határ menti régióiból választották ki őket.

A projekt fel szeretné hívni a figyelmet ezen értékekre, bebizonyítani, hogy a mai, mindennapi öltözékeinkben is megjelenhetnek hagyományaink, és rámutatni, hogy egy ilyen irány mennyire trendi lehet.

A rendezvényt kezdeményezők kénytelenek voltak átírni a projekt eredeti formáját, adaptálni azt a megváltozott körülményekre, összhangban a járványhelyzetből következő erőteljesebb online jelenlétre. Ennek eredményeként az alkotók április végén - a szakmai program keretén belül - virtuális konferenciák során ismerkedhettek meg egymással. Kicserélhették tapasztalataikat, konzultáltak egymással, véleményeket ütköztethettek, együtt örültek, ha a projektre készülő alkotásaival egy-egy alkotó saját elképzelésével összhangban tudott haladni, azt pedig, akinek ez nem mindig sikerült, biztatták.

Minden tervező öt olyan alkotást készített a rendelkezésre álló egy hónap alatt, amelyben valamilyen formában visszaköszön egy általa szabadon választott tájegység motívuma vagy hagyományos technikája.

Május végén Egerben egy kétnapos filmforgatáson mutatkoztak be az alkotók az elkészült munkáikkal. Vagyis ekkor már élőben folytatták az online térben megkezdett beszélgetéseket, rácsodálkoztak a másik munkájának rejtett csodáira, mesterfogásaira, precíz kidolgozásaira. Szinte maguktól is kialakulhattak közöttük  a jövőbeli együttműködés lehetőségei, ami a projekt nem titkolt szándéka is egyben.

Chateau Wine
Célunk, hogy a trendiség szellemiségét népszerűsítsük ezeknek a hagyományokat modern módon ötvöző, a mindennapokban vagy akár ünnepnapokon viselhető  termékeknek a bemutatásával. Reméljük, hogy piaci keresletet is tudunk generálni, így a hagyományon túl gazdasági növekedést is elérhetünk”

– fogalmazott File Sándor. Elmondta még azt is, hogy folyamatban vannak az említett egri filmforgatás utómunkái. Augusztus folyamán sok egyéb érdekes információ és fotó mellett ez is felkerül a projekt látványos honlapjára.

Arra a kérdésre, hogy találkozhat-e még az érdeklődő a jövőben is valamely más rendezvényen a Trenditional kiállítással, illetve a színpadi produkcióval, File Sándor azt válaszolta, reményeik szerint igen. Mindenképp azon lesznek, hogy minél több szlovák és magyar rendezvényre eljuthasson a projekt s ezáltal igényes módon bemutathassák a megújuló öltözködéskultúránkat.

Chateau Wine
Galéria
+6 kép a galériában
Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.