2022. november 28., 12:29

„Továbbra is itthon képzelem el a jövőm” – mondja Tóth Lóránt, losonci sebész

Bár a hétvégén megállapodás született az orvosok és a kormány között, a gondok vélhetően nem múltak el. Megkérdeztük a ragyolci Tóth Lóránt sebészt, milyennek látja a jövőjét orvosként Szlovákiában, illetve, mit gondol az egészségügy jelenlegi helyzetéről.

Tóth Lóránt
Fotó: Tóth Lóránt archívuma

Tóth Lóránt a Füleki Gimnázium befejezése után a kassai Šafárik Egyetem Általános orvosi karán végzett. Az egyetemi évek alatt több kórházban volt szakmai gyakorlaton, például Ausztriában is. 2013. szeptember 2-án kezdett praktizálni a losonci kórház általános sebészeti osztályán. Mint mondja, Losonc mellett szólt, hogy egy kezdő sebész kisebb kórházakban hamarabb hozzákerül a műtétek elvégzéséhez.

Losoncon a laparoszkópikus műtétek dominálnak az elvégzett operációk között, mindemellett fontosnak tartom megemlíteni, hogy a mai napig minőségi szakmai munka zajlik Brunčák főorvos úr vezetése alatt”

– mondta. Amikor kilenc éve dolgozni kezdett, 780 euró volt a fizetése, ami mostanra 1040 euróra nőtt. Elmondása szerint, a fizetés mértékét szolgálatokkal lehet emelni, ami természetesen az ember maganéletének, hétvégéinek, családjának a rovására megy.

„Minimum 5 év szakmai gyakorlat, folytonos továbbképzés és specializációs vizsga (atesztáció) után emelkedik a bér, ami eddig egészen a nyugdíjas korig nem változott.

Személy szerint szolgálatokkal tudtam pár év szakma után jobban keresni, ami viszont havi 300 óra munkában eltöltött időt jelentett”

– emelte ki. Hozzátette továbbá, bizonyos szinten megérti az emberek felháborodását a felmondásokkal kapcsolatban, viszont a jelenlegi helyzet szerinte is tarthatatlan.

„Kevés az egészségügyi dolgozó, főleg a nővér, az ápoló, az orvos, illetve sok a 60 év fölötti kolléga. A főiskolát elvégző fiatal orvosok nagyobb része a magasabb kezdőfizetés, a magasabb életszínvonal, a jobb szakmai lehetőségek miatt külföldön kezd praktizálni. Sajnos egy fiatal orvost, mérnököt vagy forrasztót manapság már nem fog itthon tartani egy 1000 eurós fizetés. Együttérzek a felmondásukat benyújtó kollégákkal, személy szerint családi okokból döntöttem a maradás mellett” – hangsúlyozta.

A losonci kórházban nagyjából az orvosok 25-30 százaléka adta be a felmondását, a betegek ellátását azonban mindez nem veszélyeztette volna, hiszen az osztályon a szolgálatok le voltak fedve. Lóránt szerint, az elmúlt napok történéseit, miszerint az egészégügyi tárca megegyezett az orvosi szakszervezettel, minden felvidéki, illetve szlovákiai lakos pozitívan értékeli.

„A pácienseknek és a szakmában dolgozóknak is fontos a biztonságérzet, hogy számíthatnak az egészségügyre, lesz, aki ellátja a betegeket, nem halasztják el a műtéteket. Ami azonban aggodalommal tölt el a jövőt illetően, az az egészségügyi dolgozók megítélése a közvéleményben, az egészégüggyel kapcsolatos tények szenzációszerű beállítása a médiákban, a szociális hálókon az elmúlt években történő folytonos ócsárolás, az egészségügy politikai célokra történő kihasználása. Az említett dolgok kihatnak az egészségügyi dolgozók és a páciensek viszonyára, kapcsolatára.

Fiatal orvosként szeretnék visszaadni az embereknek valamit abból, amit a környezetemben élőktől kaptam, ezért továbbra is itthon képzelem el a jövőm, a nehézségek ellenére is.

Mindig történik valami pozitív is velünk, egészségügyisekkel, legyen az egy jól elvégzett műtét, egy kedves szó a rendelőben, egy jól diagnosztizált páciens, egy mosoly, egy köszönöm” – emelte ki zárszóként Tóth Lóránt.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.