2023. október 8., 15:15

Tök jó buli Vásárúton – KÉPEKKEL és VIDEÓVAL

Közkedvelt rendezvénynek számít a vásárúti tökfesztivál, hivatalos nevén a Tök jó buli, amelyre már nemcsak a község apraja-nagyja, hanem a környező települések lakói is kilátogatnak. Tegnap már a 17. tökfesztiválra került sor.

tok-jo-buli-vasaruton-2023-16
Galéria
+24 kép a galériában
Tök jó buli Vásárúton
Fotó: Lacza Gergely

A rendezvény szervezésébe nemcsak a település önkormányzata és kulturális bizottsága kapcsolódik be, hanem a József Attila Alapiskola és Óvoda tanítói és óvó nénijei is, de a szülőktől és a község szervezeteitől, közmunkásaitól, továbbá a helyi vállalkozóktól is sok segítség érkezik.

tok-jo-buli-vasaruton-2023-01
Tök jó buli Vásárúton
Fotó:  Lacza Gergely

Az esemény idén október 7-én, szombaton zajlott, s fél háromkor az első osztályos tanulók fájának ültetésével kezdődött, ami már hagyománynak számít az iskolában. Ilyenkor az elsősök műsorral készülnek, melyet követően közösen a szülőkkel és a tanítókkal elültetnek egy fát. Az iskola Facebook oldalán olvashattuk a következő pár sort még tavaly:

Ha fát ültetünk, a jövőt formáljuk! Minden egyes fa egy csoda és egyben a jövőnk záloga. (…) Reméljük, a gyerekek ígéretükhöz híven gondoskodnak róla és óvni fogják iskolás éveik alatt.“
tok-jo-buli-vasaruton-2023-07
Tök jó buli Vásárúton
Fotó:  Lacza Gergely

15 órától már a kultúrházban és környékén folytatódott a rendezvény. A gyerekek és az iskola tanulóinak alkotásaira, a madárijesztőkre a kultúrház előtti téren a Kossuth-emlékmű mellett, a kompozícióikra pedig a kultúrházban lelhettünk rá. Idén is volt kézműves foglalkozás, töklámpások faragása, melybe a gyerekek és szülők is rendszeresen bekapcsolódnak, továbbá Terülj-terülj asztalkám, amelyen a tökből készült finomságok mellett sok-sok hagyományos, falusi ételt tálalnak fel a látogatóknak.

tok-jo-buli-vasaruton-2023-22
Tök jó buli Vásárúton
Fotó:  Lacza Gergely

A talpalávalót és a háttérzenét a Pántlika zenekar szolgáltatta, nélkülük elképzelhetetlen a tökfesztivál. Miközben a banda húzta a népzenét, a népi játék napja alkalmából Kálmán Szilvia óvó néni és barátai népi játékokat játszottak a gyerekkel, amelybe bevonták a szülőket is. Az Így tedd rá szakkör pár hónapja működik az óvodában, ami lényegében a magyarországi Balatoni Katalin programgazda elképzelései alapján létrejött akkreditált népi játékok néptáncmódszertani képzésein elsajátított tudásanyag játékos bemutatása a gyerekeknek, mi által az óvodások megismerhetik és elsajátíthatják a nemzeti kulturális örökségünk részét képező legismertebb népi játékokat, gyermektáncokat és népdalokat. A jó hangulatú játékos foglalkozás gyermektáncházba torkollott.

tok-jo-buli-vasaruton-2023-17
Tök jó buli Vásárúton
Fotó:  Lacza Gergely

Kálmán Erzsébet, a rendezvény egyik fő szervezője elmondta, hogy minden évben készülnek valami újdonsággal vagy meglepetéssel. Idén a nagyváradi Lajtos Éva Melinda képzőművész varázslatos alkotásait állították ki. Az alkotó 2003-ban végezte el a nagyváradi egyetem textil szakát, valamint a Francisc Hubic Művészeti Iskola grafika szakát.

További újdonság volt a fűben-fában orvosság nevű sarok.

Egy kedves barátnőmnek van egy fűszeres kertje, tőle mindenféle fűszert elhoztunk, meg lehet egy kicsit morzsolgatni, szagolgatni és ki van írva mindegyikhez, hogy mire jó, mire használható. Ezeket a fűszereket, gyógyfüveket meg lehet vásárolni a bio üzletekben és a patikákban, de aki egy kicsit ügyesebb, az a saját kertjéből is elő tudja varázsolni”,

mesélte Kálmán Erzsébet.

tok-jo-buli-vasaruton-2023-12
Tök jó buli Vásárúton
Fotó:  Lacza Gergely

A Tök jó buli a töklámpások kiértékelésével és felvonulással fejeződött be, de a kinti „paraszt légváron”, vagyis a szalmabálákon még sötétedéskor is jókedvűen ugrándoztak a gyerekek.

pantlika-zenekar
Galéria
+24 kép a galériában
Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.