2024. március 6., 16:58

Több mint ötven iskolából neveztek a XXII. Ferenczy István Országos Képzőművészeti Versenyre

Immár 22. alkalommal hirdette és szervezte meg a Csemadok Rimaszombati Területi Választmánya a Ferenczy István Országos Képzőművészeti Versenyt, amelyre összesen 263 pályamű érkezett 55 magyar tanítási nyelvű alap- és középiskolából.

XXII. Ferenczy István Országos Képzőművészeti Verseny
Fotó: Gecse AttiIa

A képzőművészeti versenyt a Csemadok Országos Tanácsa megbízásából hagyományosan a Csemadok Rimaszombati Területi Választmánya szervezi a Gömör-Kishonti Művelődési Központtal közösen. Az díjátadó ünnepségre és a díjazott pályamunkákból készült kiállítás megnyitójára ezúttal a rimaszombati Tompa Mihály Református Gimnázium épületében került sor, ahol egész március végéig megtekinthető lesz a kiállítás.

Ebben az évben három téma közül választhattak a versenyzők, s már szinte hagyomány, hogy a témák között mindig van olyan, ami valamilyen aktualitással bír. Nem volt ez másként az idei évben sem, a szervezők és egyben a diákok is magyar irodalom két jeles egyénisége előtt tisztelegtek két megadott témával. 

Az első téma Kazinczy Ferenc író, költő, a nyelvújítás vezéralakjához kapcsolódott születésének 265. évfordulója alkalmából, az ő portréját készíthették el a versenyzők. 

A második témával Móra Ferencre kívántak emlékezni születésének 145., illetve halálának 90. évfordulója alkalmából. Az író műveihez készíthettek illusztrációs rajzokat a versenyzők. Sok szép pályamunka érkezett, s nem csak a legismertebb, de a kevésbé ismert Móra művekhez is: Kincskereső kisködmön, A didergő király, A cinege cipője, Rege a csodaszarvasról, Aranykoporsó, Rab ember fiai, A gavallér zsiráf, Dióbél királyfi, Az aranyszőrű bárány, A nagyhatalmú sündisznócska, A hatrongyosi kakasok, Sétálni megy Panka, Csilicsali Csalavári Csalavér, Szépen szóló muzsika, A csókai csóka, A pillangók királya, Falu és város, Tükrös Kata, A szánkó, A radnóti fecskék, A jégmacska, Csicseri borsó, A kéményseprő zsiráfok.

A portrék és illusztrációk mellett több mint 130 tájkép is készült Mesél az erdő címmel, ez volt a harmadik téma.

XXII. Ferenczy István Országos Képzőművészeti Verseny
Fotó:  Gecse Attila

A versenybe összesen 263 pályamű érkezett 55 magyar tanítási nyelvű alap- és középiskolából az egész országból, Szenctől Nagyszelmencig.

A beérkezett pályamunkákat két szakavatott képzőművész, Nagyferenc Katalin nyugalmazott pedagógus, fafaragó művész és Marian Lacko, a Rimaszombati Művészeti Alapiskola igazgatója értékelte. A szervezők köszönetüket fejezték ki az iskoláknak, valamennyi versenyzőnek és az őket felkészítő pedagógusoknak, hogy bekapcsolódtak a versenybe. 

A kiállítást a Tompa Mihály Országos Verseny résztvevői is megtekinthetik majd az országos döntő ideje alatt a rimaszombati Művelődési Házban.  

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.