Több lakos, nagyobb lehetőségek Pozsonyban

2021. március 6., 13:37
Radi Anita

A nemrég kezdődött népszámlálás kapcsán kampányba kezdett a pozsonyi magisztrátus. A Pozsony megszámláltat (Bratislava sa ráta) címmel futó kampány arra ösztönözni a főváros lakosait, hogy merjék felvállalni a városukat, ezzel járuljanak hozzá, hogy a város több anyagi forráshoz juthasson.

A főváros legnagyobb gondja a parkolás megoldatlan helyzete

A számlálás adatai szerint 2011-ben 411 228 személy rendelkezett állandó lakhellyel Pozsonyban.

A valóságban ez a szám 65 ezerrel nagyobb volt, mint amit az adatok mutattak. Pozsony így jelentős pénzügyi forrástól esett el

(ez esetben főleg központi, ún. fejkvóta szerinti adóról van szó). A város jelenlegi vezetése ezen az állapoton szeretne javítani. Célja igazságos módon hozzájutni azokhoz a pénzforrásokhoz, amelyektől a legutolsó népszámlálás során elesett. A városok és a falvak önkormányzata ugyanis a lakosság száma alapján kapja az államtól a pénzforrásokat a működéséhez.

A lakossági nyilvántartás alapján tudjuk, hogy Pozsonyban mintegy 500 ezer személynek van állandó lakhelye.

Ez azt jelenti, hogy Pozsony évente legalább 10 millió eurót veszít a bejelentett lakhellyel nem rendelkező lakosok révén. A főváros arra buzdítja a Pozsonyban lakókat, akik nem rendelkeznek állandó lakhellyel, illetve az itt dolgozókat, hogy vállalják fel a fővárost a népszámlálási kérdőíven.

Mi mindannyian hozzájárulhatunk ahhoz, hogy a városunkban még kellemesebben érezzük magunkat. Mindehhez elég, ha megmutatjuk magunkat a 2021-es népszámláláson”

– mondja Matúš Vallo, Pozsony főpolgármestere a kampányvideóban.

A több adóból számos új projektet lehet megvalósítani. A népszámlálásnak köszönhetően a főváros évente akár 10 millió euróval több pénzt kaphat, amiért például 4 villamost vagy 35 csuklós buszt vásárolhat. De ilyen összeg keretében akár 13-20 kilométernyi új kerékpár-út is épülhet a városban. Ez az összeg 111 ezer négyzetméter út és járda javítására, vagy 13 ezer fa kiültetésére is elegendő.

A népszámlálás segítségével fontos statisztikai adatokhoz is juthat a főváros, amelyek alapján a városvezetés a lakosság valódi számához tudja igazítani a szolgáltatásait, így a közlekedést, a városfejlesztést, avagy a lakhatás biztosítását.

Kiderülhet, hol van     leginkább szükség új útvonalakra, sűrűbb tömegközlekedésre és megállókra, vagy melyek azok az útszakaszok, ahol elsőbbséget élveznek a téli karbantartási munkák. Ezeknek a számoknak a függvénye az is, mennyi óvodára, városi rendőrre, nyugdíjasotthonra, zöldövezetre, sportolási lehetőségre van valós igény. Emellett a város foglalkozhat a megfizethető lakhatás biztosításával is. Ezeket az előnyöket tehát a főváros minden lakosa megérzi majd, beleértve az ingázókat is.

Az utak állapota mellett például fontos az ún. vizuális szmog kérdésének rendezése. A városvezetésnek sikerült megegyeznie néhány reklámügynökséggel, hogy mintegy 600 óriás-reklámtáblának kellene eltűnnie a pozsonyi utcákból.

A magisztrátus szeretné elérni, hogy a tulajdonában levő földterületekről eltűnjenek ezek. Mindez akár több évet is igénybe vehet a hosszadalmas bírósági perek és az építészeti hivatalok lassú ügyintézése miatt.

A másik fontos projekt, amellyel a városvezetés foglalkozni akar, az a Ligetfalu (Petržalka) területén levő teraszok és lépcsősorok felújítása. Ennek a problémának a megoldása a szocializmus végnapjai óta húzódik, és nem kis gondot jelent. Sok terasz olyan romos állapotban van, hogy veszélyt jelent a lakókra.

érsekújvár
Fotó: google.com

A legégetőbb probléma a parkolás megoldatlansága. Pozsonyban 2000 óta gyakorlatilag megduplázódott a gépkocsik száma:

míg 2004-ben 165 075 gépjármű volt regisztrálva, addig ma már több mint 300 ezer. Emellett naponta több mint 33 ezer gépkocsi érkezik a városba. A főpolgármester új parkolási rendszert szeretne bevezetni. Ezzel párhuzamosan szeretnék felkészíteni a tömegközlekedési járatokat az utasok nagyobb kapacitására és igényeire.        

Megjelent a Magyar7 2021/9. számában.  

2021. március 4., 06:36

Fogytán a türelem - Megjelent a Magyar7 legújabb, 9. száma

Ismét sok érdekes témával.

Kövesse facebook oldalunkat is!