2024. január 8., 12:11

Tíz éve ropja tüzes táncát a párkányi Pásztortűz Néptánccsoport

Jubileumukat decemberben egy fergeteges bemutatóval ünnepelték,  az elmúlt tíz év programjaiból merítve. Közkedvelt vendégei a tágabb régió rendezvényeinek, profi szintű táncaikat sokszor állótapssal jutalmazza a közönség.

pasztortuz-0.jpg
Fotó: facebook

Beszélgetőtársaim ifj. Fekete László a néptánccsoport vezetője, valamint Kis Čvirik Csilla és Kotra Levente csoporttagok.

Elmondják, a néptánccsoport 2013 őszén alakult. Alapító tagjai már gyerekként is táncoltak. A Kisbojtár Gyermek Néptánccsoport fennállásának 30. évfordulójára készülve találkoztak újra egy közös tánc erejéig. A jó hangulatú próbák, a néptánc, a népzene szeretete és nem utolsó sorban a fellepés sikere indította el az összekovácsolt csapatot azon az úton, amelyen máig megmaradtak.

„Megalakuláskor a csoport igazgatását Márkus Norbert vállalta. A tagok száma egyre nőtt, jelentkeztek volt „vasvirágos” táncosok, majd sorra jöttek a volt „kisbojtáros” fiatalok. Később pedig a néptáncot kedvelő barátok, családtagok – férjek, feleségek is csatlakoztak. Idővel persze néhányan, különböző okok miatt, kiléptek, így alakult ki a jelenlegi létszám, a bűvös 13. Néptánccsoportunk ma ifjabb Fekete László vezetése alatt működik és virágzik” – fejti ki Kis Čvirik Csilla.

Pásztortűz Néptánccsoport
Fotó:  Dorna István

A jubileumi gálán eltáncolták azt a Madocsai Imre koreográfus által összeállított táncot is, amellyel tavaly november 18-án részt vettek a TáncPódium – a Szlovákiai Magyar Néptáncosok Szakmai Minősítő Gálájának szőgyéni válogatóján. A zsűri tagjai kiemelték:

Egy olyan csoportot, olyan örök fiatalokat láthattunk a színpadon, akik szívből táncolnak, és nagyon szeretik azt, amit csinálnak. Egyéniségeket, akiknek tánca, mozdulatai magukkal ragadják a tekinteteket.”

Megtudjuk, kezdetben még saját maguk koreografálták táncaikat, de mivel a felkérések és fellépések száma egyre nőtt, így bővíteni és tarkítani kellett a repertoárt. Új táncokra, új koreográfiákra és új ruhákra is szükség volt. A csoport első koreográfusa, Madocsai Imre két éven át tanította a táncokat. Az ő nevéhez köthető a Vág-Garam-közi koreográfia és egy gömöri táncokból készült összeállítás. Rövid időre Linczenbold Maximilián és Szabó Rubinka vették át a tánc oktatását, Bodrogközi koreográfiájuk nagyon sikeres volt. A jubileumi műsor rendezőjének Bolgovics Gergőt, a Magyar Nemzeti Táncegyüttes és az Ifjú Szívek egykori táncosát kérték fel, akivel már több alkalommal dolgoztak együtt. Gergő 2019-ben a Pásztortűz egész estés „Úgy tetszik, hogy jó helyen vagyunk itt“ című műsorának rendezésével már bizonyította tehetségét és rátermettségét. A csoportot koreográfusként is segíti.

Pásztortűz Néptánccsoport
Fotó:  Dorna István
Sok mindenki mellett, különös köszönet illeti a Varjos zenekart az elmúlt évek során tapasztalt kiváló együttműködésért. A zenekar nem csak a közeli fellépéseken húzza el a csoport nótáját, de távolabbi előadásokra is elkíséri. Több éve együttműködünk velük a rendszeres táncházak alkalmával is”

– emeli ki Fekete László. Hozzáfűzi, a nyertes pályázatoknak köszönhetően a csoportnak sikerült több tájegység népviseletét megvarratnia, melyek nagy része Rana Anna varrónő keze munkáját dicsérik. Mivel tánc közben a cipők és a csizmák is kopnak, szükség volt egy ügyes cipész, Gábris Árpád - Laci bácsi segítségére is. A lányok keszkenői Nagy Anna - Anna dédi szorgos kezeit dicsérik. László megemlítette még a Cseh- és Morvaországi Magyarok Szövetségének brünni szervezetét, amelynek köszönhetően a tánccsoport többször is bemutatkozhatott csehországi fesztiválokon.

Pásztortűz Néptánccsoport
Fotó:  Dorna István

Beszélgetőtársaim kiemelik, a legnagyobb köszönet és hála a táncosok családját illeti. Férjeket, feleségeket, gyerekeket, szülőket és nagyszülőket, akik támogatják ezt a maroknyi csapatot. Megértőek, amikor a próbák vagy a fellépések miatt kevesebb idő marad rájuk, velük együtt izgulnak egy-egy fontos fellépés előtt, és örülnek a sikereiknek. A család és a közönség szeretete a legnagyobb támogatás a csoport számára – mondják egyetértésben.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.