2023. március 29., 13:25

Terjed a sárgaság! Az év eleje óta 302 hepatitis A-fertőzést regisztráltak

Az év eleje óta 302 vírusos hepatitis A megbetegedést regisztráltak Szlovákiában a járványügyi szakemberek. Az esetek száma jelentősen megnőtt a vizsgált időszakban (január-március) az előző évekhez képest - mondta el a TASR hírügynökségnek Simona Rapčanová, a Közegészségügyi Hivatal (ÚVZ) járványügyi osztályának munkatársa.

hepatitis A, sárgaság
Fotó: unsplash
Kelet-Szlovákiában járvány van, jelenleg ott regisztráljuk a legtöbb vírusos hepatitis A megbetegedést. Kassa megyében összesen 293 esetet tartunk nyilván, ebből 274-et a Luník IX. lakótelepen és Szepsiben "

– mondta Rapčanová.

A többi megyében csak szórványosan előforduló megbetegedéseket regisztráltak.

Besztercebánya megyében négy, Zsolna megyében két, Pozsony, Trencsén és Eperjes megyében egy-egy esetet regisztrálunk"

- tette hozzá Rapčanová. Nagyszombat és Nyitra megyéből még nem jelentettek megbetegedést – közölte a járványügyi szakember.

Az egészségügyi minisztérium a múlt héten arról számolt be, hogy Kelet-Szlovákiában növekszik a hepatitis A-val fertőzött gyerekek száma, de egyelőre stabil a helyzet. Szepsiben még komoly járvány van, de a kassai Lunik IX-en javult a helyzet, nem jelentettek újabb járványgócokat.

A hepatitis A-t a piszkos kezek betegségének is nevezik. Elsősorban piszkos kézzel, a vírussal szennyezett élelmiszerrel vagy vízzel terjed. A betegség megelőzéséhez elengedhetetlen a higiéniai előírások szigorú betartása és a folyamatos fertőtlenítés. A leghatékonyabb megelőzés a védőoltás.
Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.