2023. január 25., 09:47

Teqball: A "magyar sport" Zselízen is hódít

Manapság egyre nagyobb népszerűségnek örvend a teqball nevezetű sportág. A teqball az asztalitenisz és a labdarúgás kombinációja, amelyet ívelt asztalon játszanak. A sportág Szlovákiában is elterjedt, hiszen több korosztályos bajnokságra került sor az elmúlt időszakban. Fontos megjegyezni, hogy magyar érdekeltségű sikerek is születtek a Felvidéken.

Teqball
Fotó: teq.sk

A teqball a 21. század sportja, magyar találmány, amelyet néhány magyarországi sportoló fejlesztett ki. Borsányi Gábor fektette le az alapokat, aki régeben sokszor focizott pingpongasztalon. Jött is az ötlet, és néhány barátjával, Huszár Viktor Dénessel és Gattyán Györggyel együtt kitalálták, hogy egy hajlított pingpongasztalon a focilabda sokkal jobban pattog, így könnyen és élvezetesen lábbal át lehet passzolni a labdát a másik térfélre.

A sportot hivatalosan 2016. október 18-án mutatták be, az első világbajnokságot pedig 2017-ben rendezték meg Budapesten. A sportág azóta világszerte elterjedt, és több országban is rendeznek különféle bajnokságokat.

Szlovákiában több helyen is űzik ezt a sportágat. Zselízen hagyományt teremtettek azzal, hogy komolyan vették a teqballt, éppen ezért a fiatalokat is bevonták. Pizúr Martin rendszeresen foglalkozik a helyi ifjúsággal, a fiataloknak ő tart edzéseket. Martin portálunknak elmondta, a sport nagyon fontos szerepet tölt be az életében, ezért minden érdekli, ami a sporttal kapcsolatos.

Családommal éppen Dunaszerdahelyen nyaraltunk, amikor rátaláltunk erre az érdekes asztalra. Fiam megörökölte a sport iránti szeretet, ezért mindjárt felkeltette érdeklődésünket. Az interneten keresgéltünk, majd rátaláltunk a Szlovákiai Teqball Egyesületre, akik nagyon sokat segítettek nekünk, türelmesen válaszoltak minden kérdésünkre, segítettek beszerezni az asztalokat, biztosították a labdákat, megismertettek a játékszabályokkal

- fogalmaz Martin, aki nagyon sokat köszönhet Juhász Andrásnak. Zselíz polgármestere bólintott rá arra az ötletre, hogy a városban komolyabban foglalkozzanak ezzel a sporttal. Az ő közreműködésével több teqball asztalt sikerült beszerezni. Martin elmondása szerint Zselízen sok gyereknek és felnőttnek is kedvenc sportága a labdarúgás, ezért úgy gondolta, jó befektetés egy ilyen asztalt bebiztosítani.

Martin szerint a sportág dinamikusan fejlődik és egyre több világhírű focista válik nagykövetévé, mint például Ronaldinho, Neymar, William Gallas, vagy Carles Puyol. Mivel a teqballhoz elengedhetetlen a jó lábmunka, ezért a focisták labdakezelésének technikáját kiválóan fejleszti. Martin szerint egyre több labdarúgóklub, a Chelsea vagy a Real Madrid építi be az edzés rendszerébe a teqballt.

Az asztalok beállításakor az eszünkbe sem jutott, hogy pár hónap után országos versenyre juthatunk. Az edzések spontán jöttek, és nagy örömömre egyre többen csatlakoztak hozzánk, így megismerték a teqball varázsát, mi pedig fejleszthettük a technikánkat.
teqball
Fotó:  Pizúr Martin

Pistúr Martin komolyabban foglalkozik a fiatalokkal, ennek meg is lett az eredménye.

2022. december 12-én Somorján zajlott a teqball országos bajnoki döntője két korosztályos kategóriában (U15; U19). Két zselízi fiatal országosan a második helyet érte el.

Az U15 korosztályban két sportolójuk jutott el az országos döntőre, akik fantasztikus eredményt értek el. Martin elmondása szerint ez a jó eredmény annak volt köszönhető, hogy a fiatalokban megvan a sportág iránti szeretet, a tehetség, és a szorgalom.

Mindkét játékos nagyon gyorsan elsajátította a játék szabályait, gyorsan fejlődtek, ezért nem volt kétség, hogy jó eredményt fognak elérni. Javukra vált, hogy idősebb társaikkal edzettek, ezért nem ijedtek meg magasabb, fizikailag erősebb ellenfeleiktől.

Szeretném még kiemelni, hogy a mi csapatunkban volt az egyetlen lány és a legfiatalabb játékos az egész országos döntőn. A benevezéskor célom többek között az volt, hogy láthatóvá tegyem, megismertessem a lakosokkal ezt a sportot. Zselízen két asztal áll rendelkezésükre, melyeket bárki bármikor használhat, kipróbálhat. Remélhetőleg többen felfigyeltek kiváló eredményeinkre és többen csatlakoznak hozzánk.

teqball
Fotó:  Pizúr Martin

Martin elmondta, célja a sportág további népszerűsítése, és az, hogy minél több fiatalt vonjanak be.

A zselízi általános iskolák együttműködésével szeretnénk egy- egy bemutató órát tartani a szlovákiai Teqball Egyesület szakértőivel, ahol megismerkedhetnek, kipróbálhatják az asztalokat. Ezt pedig mind szakszerű magyarázat kíséretével.

Nem utolsó sorban tervben van egy teqball torna is, amely Zselízen valósulna meg. Igyekszem mindent megtenni, hogy ez a sport Zselízen meghonosodjon, és további népszerűségnek örvendjen a fiatalok körében" - hangsúlyozta Pizúr Martin.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.