2024. március 17., 17:44

Teltházas rendezvénnyel emlékeztek a bodrogközi magyarok a márciusi forradalomra - KÉPEKKEL

Királyhelmecen a városi művelődési ház teltházas színháztermében ünnepelték meg a bodrogközi magyarok nemzeti ünnepünk 176. évfordulóját, emlékezve az 1848/49-es forradalom és szabadságharc hőseire, majd tisztelegve Petőfi nagysága előtt, megkoszorúzták a városháza előtti szobrát. A rendezvény vendége Hetey Ágota, Magyarország kassai főkonzulja volt.

Királyhelmec márc. 15.
Galéria
+39 kép a galériában
A királyhelmeci óvodás kis huszárok
Fotó: Molnár Gabriella

Az ünneplőkhöz elsőként Királyhelmec polgármestere, Kassa megye alispánja és a Magyar Szövetség Országos Tanácsának tagja, Pataky Károly szólt.

Királyhelmec márc. 15.
Pataky Károly
Fotó:  Molnár Gabriella
Amikor az 1848/49-es forradalom és szabdságharc történéseit elevenítjük fel vagy méltatjuk ennek a nemzeti identitásunk alapkövét jelentő történelmi eseménysorozat jelentőségét, általában Kossuth Lajos, Petőfi Sándor, Széchenyi István, Irinyi József, Jókai Mór vagy Vasvári Pál szavait szoktuk idézni. Felidézzük a hősök dicső tetteit, a győztes és vesztes csatákat, az elért hatalmas eredmények mellett az elszalasztott lehetőségeket is.

Mint mondta, természetesen március 15-ét és a forradalmi eseményeket maga is Magyarország újkori történelme meghatározó eseményének tartja: egyrészt az egyéni szabdságjogok kivívásának, másrészt a nemzeti önrendelkezésünk megteremtésének példájaként. Hangot adva azon meggyőződésének, hogy nála szakavatottabb személyek – tanárok, történészek, kutatók -  felevenítik a 176 évvel ezelőtti történelmi tények fontosságát, inkább  - talán meglepő módon – a Széchenyi-díjas magyar biokémikus, biológus, etológus, egyetemi tanár, akadémikus, író Csányi Vilmos gondolatait idézte.

Nem szégyen ünnepelni, nem szégyen követni az ünnepi rítusokat. Nem valami kulturális felsőbbrendűség jele, ha valaki lenézi az ünnepet, hanem tudatlanság. Az ünnep közelhoz másokhoz, gyermekeinkhez, szüleinkhez, barátainkhoz egy napra, vagy néhány órára újra létrehozza a régen elveszett közösséget és reményt ad, hogy emberi voltunkban talán megmaradunk.

Ahogy mondta, e sorok aktualitását és fontosságát napjainkban szükségtelen külön hangsúlyozni, hiszen a mai korban sokan egyéni érdekeiket a köz érdeke elé helyezik és kicsinyes, talmi célokat kitűzve maguk elé, karrierjük során még arról is elfeledkeznek, hogy honnan jöttek és valójában hová is tartanak.

Hangot adott azon meggyőződésének, hogy a felnőttek felelőssége óriási a mai értékvesztett világban. Szülőkként ha gyerekeinknek nem adjuk át a múlt megbecsülését megalapozó ismereteinket, ha nem neveljük őket tisztességes magyar emberekké, olyanokká, akik joggal és okkal lehetnek büszkék nemzetükre, gyökereikre, történelmükre és kultúrájukra, akkor megbocsáthatatlan bűnt követünk el – mondta. Majd azzal folytatta, hogy nem csak mi tévesztünk utat, hanem tőlük is megtagadjuk azt a kincset, melyet elődeink bíztak ránk, azt, amiért éltek, harcoltak és ha kellett, akár meg is haltak.

Hetey Ágota kassai magyar főkonzul hangsúlyozta,

március 15-én a világ minden magyarjának egyszerre dobban a szíve, éljen bárhol is a világban – akár Bodrogköz szívében, Királyhelmecen is.

Külön megköszönte az ünnepi műsorban szereplő gyerekeket és fiatalokat felkészítő tanárok, szülők energiáját, türelmét és idejét, hiszen ezzel mindannyian azt bizonytják, hogy fontosnak tartották az ünnephez méltó megemlékezést. Ezzel továbbadják mindazt, amit eleinktől kaptunk, felhívva a figyelmüket az élet egyik legfontosabb kihívására - arra, hogy tovább tudjuk adni identitásunkat, megértetve a gyerekkel mitől magyarok és miért fontos az, hogy a világ egyik legszebb nyelvét beszélik.

Királyhelmec márc. 15.
Dr.Hetey Ágota
Fotó:  Molnár Gabriella

A főkonzul az összegyűlteknek tolmácsolta Magyarország miniszterelnöke, Orbán Viktor ünnepi üzenetét.

1848-ban a magyar nemzet a szabadság zászlóvivője lett. A Márciusi Ifjak nem csak felelős kormányt, a cenzúra eltörlését és törvény előtti egyenlőséget követeltek, de arra is vágytak, hogy végre olyan Európában élhessenek, amelynek nemzetei együtt, egymás mellett, nem pedig egymás romjain akarnak emelkedni. Hitték, a szabadság nem önmagáért való és végképp nem az erősebbek szabadsága a gyengébbek, a többségé a kisebbség felett, hanem mindenek előtt arra szolgál, hogy általa béke, biztonság és jólét teremjen minden embernek. Személyes véráldozatukkal megpecsételt szellemi örökségként hagyták ránk, hogy nemzeti önállóságunkból senki barátságáért vagy fenyegetésére egy hajszálnyit se engedhetünk. A magyar szabadság őrtüzeinek fénye ma is messzire látszik, hírdeti, hogy mi, magyarok kérjük, követeljük vissza azt a szabad, méltóságteljes és erős Európát, amely békét tudott tartani a saját földjén és határozottan kiállt minden olyan nyílt vagy burkolt törekvéssel szemben, amely őshonos kissebbségei nyelvének, kultúrájának  felszámolására tört. Legyen béke, szabadság és egyetértés!

A Szózat eléneklésével záruló ünnepi esten a Királyhelmeci Művészeti Alapiskola énekkara, a királyhelmeci óvoda, a királyhelmeci református Édenkert óvoda, a helyi Helmeczy Mihály Alapiskola és Királyhelmeci Gimnázium növendékei léptek színpadra tematikus összeállításaikkal.

Királyhelmec márc. 15.
Fotó:  Molnár Gabriella

A városháza előtti Petőfi Sándor szobor az idén nemzeti ünnepünk alkalmából 17 friss koszorúval gazdagodott. Ezek közül az elsőt Hetey Ágota kassai főkonzul helyezte el, őt Pataky Károly polgármester követte, majd a Magyar Szövetség járási elnöke, illetve a helyi magyar intézmények, iskolák, óvodák, civil szervezetek képviselői, a sort a helyi Öregfiúk labdarúgó csapatának két tagja zárta.

Királyhelmec márc. 15.
A Magyar Szövetség OT és Tőketerebes járási szervezetének tagjai
Fotó:  Molnár Gabriella

A koszorúzást követően a Magyar Szövetség egyik alelnöke, Gyimesi György a Ma7 olvasóinak nyilatkozott.

Azért van rendkívül fontos üzenete március 15-ének, mert azt, amit megéltek a forradalmi Márciusi Ifjak, azt mi, magyarok 2024-ben is éljük. Hozzájuk hasonlóan jelenleg is harcolunk a szólásszabadságért, mi sem akarunk egy olyan világban élni, ahol a napjaink divatjának megfelelve csak egy vélemény lenne a megengedett. Újból harcolnunk kell a nemzeti szuverenitásunkért, mert egyre erősebb nyomás nehezedik a nemzetállamokra. A vétójogról való lemondásukon túl a nemzeti öntudatuktól is szeretnék megfosztani ezen államok polgárait, feladva önmagukat. Mi magyarok mindezt elutasítjuk és ebben is a Márciusi Ifjak a példaképeink. Magyarország miniszerelnökének, Orbán Viktornak igaza van abban, hogy egy hajszálnyit sem engedhetünk senki akaratának, ha ezen törekvések bárhol is szóba kerülnek.  
Királyhelmec márc. 15.
Galéria
+39 kép a galériában
Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.