2021. november 25., 13:59

Télen is járható lehet az Úhornái-hágó

Kassa megye felújítaná és modernizálná a Rozsnyói járásbeli Krasznahorkaváralját és a Gölnicbányai járáshoz tartozó Dénest összekötő hágót. Az útszakaszt jelenleg a téli hónapokban lezárják, a tervek szerint a felújítás után egész évben járható lenne személyautók, kisteherautók és kisbuszok számára.

Úhornái-hágó, Úhorná. Dénes
Fotó: Fábián Gergely
Kilátás a hágóról Dénes település felé

Az út jelenleg nagyon rossz műszaki állapotban van, ami lehetetlenné teszi a téli karbantartását. Emellett nem felel meg a mai normáknak, ugyanis keskeny, nagy az emelkedése, illetve a vonalvezetése sem megfelelő, sok az éles kanyar. Emiatt az útszakaszt a téli hónapokra lezárják.

Kassa megye már elkészítette a biztonsági kockázatok felszámolását célzó munkálatok projektdokumentációját, s a jövő év folyamán tervezi kiírni a közbeszerzést. A munkálatok befejeztével – amennyiben ezt az illetékes szervek engedélyezik – az útszakasz egész éven járható lehet a személyautók, a 3,5 tonnánál könnyebb kisteherautók és a kisbuszok számára.

A projekt keretében megújulna a Gölnicbányai és a Rozsnyói járás határán található útszakasz, egészen Krasznahorkavárala település belterületéig, összesen mintegy kilenc kilométer hosszúságban

 – közölte Anna Terezková, Kassa megye szóvivője. Hozzátette, a projektdokumentáció tartalmazza az útburkolat felújítását, az út kiszélesítését, illetve biztonsági elemek, leginkább szalagkorlátok elhelyezését.

A rekonstrukció ezen része körülbelül 1,7 millió euróba kerül

– mondta.

Az Úhornái-hágón át – amelyet most a 3,5 tonnánál könnyebb gépkocsik, illetve az ennél nehezebb, de 6 méternél rövidebb teherautók használhatnak – a két járási székhely, Rozsnyó és Gölnicbánya között 51 km a távolság. Amikor le van zárva, a legrövidebb út személyautók számára 86 km Veszverésen és Nyilason át, a teherautóknak pedig 95 km Dobsinán át. A felújítás után tehát időt takaríthatnának meg a sofőrök, s az útszakasz rákapcsolható lesz az R2-es gyorsforgalmi útra is, ha az egyszer végre elkészül.
Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.