2023. augusztus 25., 10:10

Tábor tanyasi környezetben - KÉPEKKEL

A kőhídgyarmati Barics Farmon jártunk, ahol az idei harmadik szlovák tábor zajlik, és még kettőt terveznek. Nagy az érdeklődés a tábor iránt, még Pozsonyból is jönnek, és bizony nehezen tudnak mindenkit fogadni.

nyári tábor
Galéria
+3 kép a galériában
A tojásszedő brigád Tomi gazdával
Fotó: Bokor Klára

Délután kettőre jár, a farmon csak a tulajdonost, Barics Tamást találjuk. A táborozók a feleségével, lányával és az animátorokkal a játszótéren vannak, ám hamarosan visszaérkeznek, mert közeleg az uzsonnaidő.

Tamás elmondja, ifjú korában bejárta a világot, majd Pozsonyban telepedett le, ott éltek tíz évig a feleségével, Luciával.

– Szerettünk volna eltávolodni a nagyvárosi élettől. Vidéki házba vágytunk, vonzottak az állatok, ezért olyan helyet kerestünk, ahol ez megvalósítható. Mára kiépült ez a háztáji farm. Innen látjuk el háztáji termékekkel a vásárlókat – meséli.

A tábor a család közös ötlete volt. Tamás a párkányi „adysuliba” járt, majd magyar középiskolába és bizony a pozsonyi főiskolán akadtak gondjai a szlovák nyelvvel.

– Ezt az én fiamnak már nem kell megélnie, mert kétnyelvű. Anyukája, a feleségem szlovák nemzetiségű, nem is beszéli a magyar nyelvet. A fiam azonban ugyanúgy a párkányi magyar alapiskolába jár, ahogy annak idején jómagam. Eleinte a feleségem próbált beleilleszkedni a gazdálkodó életmódba, ő fejte a kecskéket, de érezte, nem ezt szeretné csinálni. Mivel pedagógiai végzettsége is van, örömmel vállalta fel a táborok irányítását, nagylányunkkal, Rebekával – idézi fel a kezdeteket Barics Tamás. Hozzáfűzi, a gyerekek ebben a természetközelségben megnyílnak, nem félnek megszólalni szlovákul, hiszen nem neveti ki őket senki, nincsenek „értékelve”, és muszáj is megszólalniuk, mert Lucia nem tud magyarul. Az a fő, hogy legyen alapszókincsük és azt használni is merjék.

nyári tábor
A táborlakók
Fotó:  Bokor Klára
Közben megjönnek a táborlakók, vidámak, közvetlenek, odahoznak elém minden kis állatot, kutyát, cicát, gidát. Miközben az uzsonna készül, Luciával beszélgetünk. A fiatalasszony elmondja, évközben is tanít játékos szlovákot a párkányi alapiskolásoknak, egy részük a táborba is eljön.

Az idén akkora az érdeklődés a táborok iránt, hogy ötöt szerveznek. Minden táborba befogadnak egy hátrányos helyzetű gyermeket is, aki teljesen ingyen vehet részt, sőt még a helyszínre is szállítják.

Nézegetem az agyagból készült kosarakat, szobrokat, amelyek ma készültek a kézműves-foglalkozás keretében. Minden nap van szerepjáték, hol orvoshoz, hol vásárolni mennek, megtanulták a színeket, az állatok nevét és azokat a szófordulatokat, amelyek a mindennapokban használatosak. A medencében is fürödhetnek, ha jó az idő.

Az uzsonna után a tojást szedik fel, és Tamással megetetik az állatokat. Én is velük tartok. A gyerekek szénát gyűjtenek, kecskéket etetnek, almoznak, fejnek.

– Meg akarom nekik mutatni, hogy kerül a bögréjükbe a tej, hogy készül a sajt, mit esznek az állatok. Ez új még a falusi gyerekeknek is, hiszen már alig van az udvarokon háztáji – mondja mosolyogva a gazda.

Megjelent a Magyar7 2023/33. számában.

nyári tábor
Galéria
+3 kép a galériában
Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.