2022. szeptember 28., 19:11

Szülés utáni rehabilitáció a lévai kórházban

Az AGEL csoport által működtetett lévai kórház a honlapján jelentette be, hogy a kismamáknak már szülés utáni rehabilitációra is lehetőségük lesz.

AGEL
Médialapozó
Fotó: nemocnicalevice.agel.sk
a lévai kórházban

A szülés jelentős erőbehatásokkal járó folyamata komoly élettani változásokat von maga után. Az anya egészsége érdekében ezekre fokozottan figyelni kell, legyen szó akár a gyengült gátizmok miatt bekövetkező vizelettartási és szexuális problémákról, kötőszöveti eredetű fájdalmakról, akár az ikerterhesség miatt jelentkező hasizomszétnyílásról vagy hát- és derékfájásról. A szülés utáni gyógytorna az egyik lehetőség arra, hogy a kismamák minél gyorsabban visszanyerjék a szülés és a babavárás előtti testi funkcióikat.

A kismamák már a szülést követő napon megkezdhetik a rehabilitációt, amelynek során serkentjük a vérkeringést, különböző légzőgyakorlatokkal erősítjük a mellkast és a rekeszizmot, valamint az alsó végtagokat. Mindezzel megelőzzük a vénák begyulladását és a tromboembólia kialakulását. A hasizmot és a medencefenék izmait is megerősítjük, elősegítve a méh megfelelő elhelyezkedését a kismedencében. A hasi diasztázisról is tájékoztatást adunk”

– fogalmazta meg az egészségügyi intézmény gyógytornásza, Rebeka Polomčáková.

Ha az újdonsült édesanya császármetszéssel hozta világra gyermekét, a későbbi panaszok kialakulásának megelőzése érdekében rendkívül fontos a hegkezelés. A lévai kórházban külön tájékoztatást nyújtanak az ágyból történő helyes kiszállás folyamatáról, s természetesen a hegkezelésről, a seb gondozásáról is.

A lévai kórházban Polomčáková elmondása szerint – a koronavírus-járványtól függetlenül – évek óta nő a szülések száma.

AGEL
+1 kép a galériában
Megosztás
Címkék
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a nap legfontosabb eseményeiről!
CAPTCHA Ez a kérdés vizsgálja, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.