2024. január 31., 20:15

Szombaton az alakoskodó maskarásoké a tér

Idén 10. évfolyamába lép a nemeshodosi–nagyabonyi dőrejárás. Győri Bélától, a rendezvény egyik fő szervezőjétől megtudtam, hogy az idősebbek elbeszélése alapján már a múlt század harmincas éveiben rendeztek ehhez hasonlót Nemeshodosban.

nemeshodosi-nagyabonyi-dorejaras-06
Galéria
+9 kép a galériában
Nemeshodosi-nagyabonyi dőrejárás
Fotó: Nemeshodos Facebook oldala

A tél vége felé közeledve Csallóközben több helyen rendeznek dőrejárást, sőt, a rendszerváltás követően olyan településeken is, ahol ennek addig nem volt hagyománya. Nemeshodosban a 20. század 30-as éveiben többször megrendezték, azonban a későbbiekben hanyagolták. Az ötvenes évek elején, amikor a felvidéki magyarság már visszakapta nyelvi és kulturális jogainak nagy részét, újra megpróbálkoztak a megrendezésével, de a kezdeményezés nem tartott sokáig, mesélte Győri Béla.

A rendszerváltozás után első ízben már csak a 21. században szerveztek ilyet, de úgy látszik, ebben az esetben is három a magyar igazság, mert a harmadik próbálkozás olyan jól sikerült, hogy idén ünneplik ennek az „újkori” télcsúfoló és télűző alakoskodó szokásnak a tizedik évfordulóját.

nemeshodosi-nagyabonyi-dorejaras-07
Nemeshodosi-nagyabonyi dőrejárás
Fotó:  Nemeshodos Facebook oldala
Akkor még működött a községben a szabadidőközpont, ahol főleg nyugdíjasok tevékenykedtek. Az ő kezdeményezésükre született meg újra ez a rendezvény, de a helyi Csemadok alapszervezete is azonnal az ügy mellé állt, majd pedig a Megmaradásunkért polgári társulás kultúrcsoportja is csatlakozott. Az így kialakult szervezőgárda az évek során átalakult, és aztán a Csemadok vette a kezébe az irányítást. Öt évvel ezelőtt megszólítottuk a szomszéd községet, Nagyabonyt, hogy nem volna-e kedvük ezt velünk közösen megszervezni. A felkérést örömmel elfogadták.”

A két falut a légi betonút, vagyis az öreg pozsonyi út választja el egymástól. Ami az egyházközséget illeti, a két település egynek számít, ugyanis a református templom Hodosban található. Nagyon sok tősgyökeres hodosi és abonyi a községet mai napig egynek tekinti. A két község lakosai és polgármesterei között is jó a kapcsolat, mondta Győri.

nemeshodosi-nagyabonyi-dorejaras-05
Nemeshodosi-nagyabonyi dőrejárás
Fotó:  Nemeshodos Facebook oldala

A hodosi–abonyi dőrejárásnak is vannak állandó szereplői, sőt, régen csak férfiak játszhatták a szerepeket, egyedül a cigány javasasszony lehetett csak nő.

Nálunk ez úgy van, hogy általában a menyasszonyt férfi, a vőlegényt pedig nő alakítja. További szereplők a vőfély, a kisbíró (de ő nincs mindig, mert attól függ, hány jelentkező van, s őket mire lehet használni), fontos szereplő a medve, aki megtáncoltatja a résztvevőket, továbbá a kéményseprő, aki »rákeni« a szerencsét az emberekre, főleg a gyerekekre és a cigány javasasszony. De vannak rendőrök, akik az ördöggel visznek egy perselyt és az éppen arra közlekedő autósoktól vámot szednek. Most Abonyból indul a menet, és ott lesznek természetesen a két község polgármesterei is. Pár utcát bejárunk, vannak megállók, ahol megvendégelik a társaságot, közben ugye megy a bolondozás és van harmonikásunk is. Utána átmegyünk Hodosba, ahol szintén körbejárjuk az utcákat, itt is van pár megálló, aztán irány a kultúrház. Nálunk ott található a futballpálya, a községháza, a sportközpont, a tűzoltószertár is. Itt ér véget a menet, s itt tartjuk a lakodalmat is. A pap, aki reggel óta szintén tagja a menetnek, vigyáz az »ifjú párra«, hogy ne szökdössenek el erre-arra, és amikor megérkezünk a focipályára, összeadja a »fiatalokat«. Mielőtt elkezdődne a lakodalom, meggyújtjuk a szalmabábut, ami ugye azt jelképezi, hogy ezzel kívánjuk elűzni a telet és meghozni a jó időt”,

– mesélte a fő szervező, aki azt is elárulta, hogy az állandó szerepeket általában ugyanazok játsszák, de előfordul, hogy cserélkeznek is, vagy ha valaki megbetegedik, akkor más ugrik be helyette. Természetesen a bámészkodókat is várják, nyugodtan csatlakozhatnak a menethez, sőt, maskarát is ölthetnek magukra.

nemeshodosi-nagyabonyi-dorejaras-04
Nemeshodosi-nagyabonyi dőrejárás
Fotó:  Nemeshodos Facebook oldala
Megtörtént, hogy mi sem tudtuk, ki van egy adott jelmezbe bújva, s a végén kiderült, hogy nem is helybeli volt az illető, mindenesetre jól szórakozott”,

– elevenített fel egy emléket Győri Béla. A lakodalmi menün is mindig variálnak cseppet, idén Jókai-bableves lesz lángossal és pecsenyét is sütnek. Nem maradhat el a forralt bor és a tea, de hideg italok is lesznek.

nemeshodosi-nagyabonyi-dorejaras-csemadok.sk_
Nemeshodosi-nagyabonyi dőrejárás
Fotó:  csemadok.sk

A gyülekező a hodosi kultúrház túlsó végén, a nagy kapunál lesz reggel nyolckor, mert fél óra múlva már indulnak Nagyabonyba, ugyanis háromnegyed kilenckor onnan indul a menet. Várnak tehát mindenkit és beöltözni sem kötelező.

nemeshodosi-nagyabonyi-dorejaras-2024-felhivas
Nemeshodosi-nagyabonyi dőrejárás - értesítő
Fotó:  Nemeshodos Facebook oldala
nemeshodosi-nagyabonyi-dorejaras-csemadok.sk_
Galéria
+9 kép a galériában
Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.