2021. január 30., 12:43

Szlovákiában 161 párt és politikai mozgalom létezik

Szlovákiában jelnelg 161 politikai pártot és mozgalmat tartanak nyilván, közülük 96 felszámolás alatt áll.

Miroslav Radačovský - Adriana Krajníková
Miroslav Radačovský - Adriana Krajníková
Fotó: TASR - Facebook

2020-ban egyetlen párt sem szűnt meg, viszont megjelent egy új párt, a Hlas-DS, amelyet Peter Pellegrini exkormányfő hozott létre és a Smer-SD-ből kivált képviselők és párttagok támogatnak.

A belügyminisztérium weboldalán közreadott adatok szerint további nyolc tömörülés van alakulóban. Ezeknek legalább 10 ezer támogató aláírásra van szükségük a bejegyeztetéshez.

Michaela Paulenová, a belügyminisztérium sajtóosztályának a vezetője a Szlovák Sajtóirodának elmondta, hogy a Polgári Liberálisok elnevezésű párt megszűnt és a felszámolás folyamatába került.

A tárca weboldalán olyan tömörülésekről is szerepelnek adatok, amelyek most gyűjtik a szükséges aláírásokat. Ezek a következők: Reálna národná strana - Patriot (Reális Nemzeti Párt - Hazafi), Ľudia ulice (Az utca emberei), Slovenská pirátska strana (Szlovák Kalózpárt), Pirátska strana (Kalózpárt), Právo Slovenskej republiky (Szlovák Köztársaság Joga), Rómska strana (Romapárt), ODS - Občianski demokrati Slovenska (SZPD - Szlovákia Polgári Demokratái) és a Budúcnosť pre Slovensko (Jövő Szlovákiának).

A politikai tömörülések előkészítő bizottságaiban néhány ismert névvel is találkozhatunk. A Szlovák Köztársaság Joga sorait Adriana Krajníková kassai ügyvédnő erősíti, aki egy maszkot viselni nem akaró kismama támogatójaként okozott botrányt, Miroslav Radačovský EP-képviselő (az egykori rendőrfőkapitány, Milan Lučanský védője) pedig a Reális Nemzeti Párt - Hazafi előkészítő bizottságának a tagja.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.