2023. január 31., 18:43

Szétmálló támfal a Szoroskőn

Fokozatosan szétesik a Rozsnyói járásban található Szoroskő-hágó egyik támfala. Egy négyméteres szakasz nemrég leomlott. Az útkezelő szerint az útszakasz jelenleg biztonságos, de gyors intézkedésre van szükség.

Szoroskő, Szoroskő-hágó, hágó, Soroška
Fotó: TASR

A Szlovák Közútkezelő (SSC) közölte, az autósok biztonságosan közlekedhetnek a Szoroskő-hágón, ugyanakkor a támfal állapota nem megfelelő, s gyors megoldást kell találni.

A jelenlegi helyzetet az okozza, hogy a víz kimossa az agyagot és a kőtörmeléket, amivel a támfal alapzatát alkotó kövek közötti réseket kitöltötték. Becslések szerint jelentős mértékű a felszín alatti vizek áramlása”

– mondta Martin Guzi, az SSC kommunikációs osztályának munkatársa.

Az útburkolat eddig nem sérült meg, forgalomkorlátozásra egyelőre nincs szükség.

Guzi szerint meg kell tenni a szükséges intézkedéseket, biztosítani a javításhoz szükséges projektdokumentáció előkészítését, majd elvégezni magát a támfal javítását. Egyúttal emlékeztetett, az SSC már 2021-ben végzett méréseket és műszaki-geológiai vizsgálatokat a fal szanálása, a probléma felszámolása kapcsán.
Szoroskő, hágó, Soroška
A Szoroskő-hágó látképe Rozsnyó irányából
Fotó:  Fábián Gergely

A mostani helyzet is mutatja, milyen nagy szükség lenne a régióban az R2-es gyorsforgalmi út és annak részeként a Szoroskő alatti alagút megépítésére. Erre azonban, úgy tűnik, még hosszú ideig várhatunk.

Az állam a következő 10 évben ugyanis nem tervezi gyorsforgalmi út építését Rimaszombat és Rozsnyó környékén.

Erről Andrej Doležal közlekedési miniszter beszélt nemrég, az R2-es gyorsforgalmi út losonci szakaszának átadásán. Tehát a környékbeliek folytathatják az évtizedek óta tartó várakozást. Mindezt annak ellenére, hogy már csaknem kész volt a Szoroskő környéki szakasz projektdokumentációja, s a szükséges telkek több mint 95 százalékát felvásárolták.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.