2020. augusztus 20., 00:49

Szent István-est Érsekújvárban: "Itt vagyunk, és maradunk"

Hagyomány, hogy Érsekújvárban az ünnep előestéjén emlékeznek államalapító uralkodónkra. A megemlékezés Széchenyi György városalapító főtéri szobránál kezdődött, ahol Nagy Dávid az MKP helyi elnöke üdvözölte az egybegyűlteket. Jövőre talán már Szent István szobránál gyűlhetünk össze.

Médialapozó

A város, az MKP, a szervezetek, iskolák, intézmények Tóth Lehel gitárjátéka mellett helyezték el koszorúikat a talapzaton.

Mi itt vagyunk!

Az est a Csemadok-székházban folytatódott, az Érsekújvári Csemadok Éneklő Csoportjának fellépésével, Anda Liza, a Czuczor Gergely Alapiskola diákjának szavalatával és az Ebedi Citerazenekar vastapsos előadásával.

eu.sz_.istvan-est-7.jpg
Ezt est szónoka Szánthó Miklós, az Alapjogokért Központ igazgatója volt

Az est szónoka Szánthó Miklós, az Alapjogokért Központ igazgatója volt. Hangsúlyozta, Szent István ünnepe a magyar történelem azon kevés történelmi eseményeinek egyike, melyre nem vetődik gyász. Augusztus 20-án örömmel tudunk emlékezni István királyra, hiszen alig találunk olyan uralkodót, aki hozzá hasonló buzgalommal és sikerrel építette volna fel birodalmát. Szent István megelőzte korát, bizonyították ezt az intelmek, melyeket fiának Imre hercegnek fogalmazott meg. 

Hogyan lehet, hogy a magyarságot sok ezer év alatt se sikerült elpusztítani se az ázsiai sztyeppéken, se a Kárpát-medencében? Azért vagyunk ma itt, mert tudtunk a múltból meríteni, és mertünk a jövőbe tekinteni. Sokszor forgott fenn a veszély, hogy a magyar kultúra, a magyar állam, az identitástudat megszűnik létezni. Ám a világ nézésének és megítélésének különleges magyar kódja van génjeinkben, ezért itt vagyunk, és maradunk"

- fogalmazott Szánthó Miklós.

A magyarok ma egy új lehetőség kapujában állnak

A következő 100 év sokkal fényesebb és sikeresebb lehet, mint a mögöttünk álló. A közép-európai népek kezdik megérteni, hogy együtt többek vagyunk. Bár próbálnak kijátszani egymás ellen, össze kell fognunk” - emelte ki a szónok.

eu.sz_.istvan-est-8.jpg
Durčó Zoltán püspöki helynök és Szaszák Attila református lelkész megáldották az új kenyeret

Mivel az ünnephez a kenyér megszentelése is hozzátartozik, Durčó Zoltán püspöki helynök és Szaszák Attila református lelkész megáldották az új kenyeret, Venyercsan Pál, a Pozsonyi Magyar Intézet igazgatója pedig felszelte, amelyet a későbbiekben szétosztottak a jelenlévők között.

Az ünnepség Korpás Éva és zenekara koncertjével folytatódott.

Az újvári Csemadok kezdeményezésére szobrot emelnek a városban Szent István királyunknak. A szobor helyét kijelölték, az adománygyűjtést erre a célra elindították. A szobortervezet már ott áll Szilágyi Tibor helyi szobrászművész műtermében, megvalósításra várva. Minden adományt szeretettel fogadnak. Ha minden a tervek szerint alakul, talán már a jövő évben Szent István szobránál ünnepelhetjük augusztus 20-át.

+8 kép a galériában
Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.