2021. április 24., 11:49

Szemétügyek a Duna-ág mentén

Egyre nagyobb gondot jelent a hulladék szerte az országban. A csallóközi települések önkormányzatai például célul tűzték ki a Tőkési-ág megtisztítását, hiszen a szemét jelentős károkat okoz. A Green Kukkónia is kezdeményezett szemétgyűjtési akciót, amire a múlt hét végén került sor több csallóközi település részvételével. Más községek évente többször is szerveznek hulladékgyűjtést a Duna mentén, így mutatnak példát a lakosoknak.

pozsonyeperjes-tisztitas.
Dunaszerdahely

Hájos Zoltán, Dunaszerdahely első embere örök harcként jellemzi a szemét problémáját. Szerinte az emberek hozzáállását kellene megváltoztatni. Az önkormányzat több-kevesebb sikerrel próbálja a közterületeket és a zöldterületeket rendben tartani.

Hájos szerint 2022-től talán nagyobb lesz a becsületük a műanyag palackoknak, ugyanis visszaválthatók lesznek. De nemcsak a műanyag jelent problémát, számos használt elektronikai eszközt dobnak ki a lakosok a természetben (például a Kisudvarnoki út menti zöld területen), pedig erre a célra megvannak a kijelölt helyek. Természetesen a város szelektív tárolókat is biztosít a lakótelepeknek, amelyek segítik a tudatos szelektív hulladékgyűjtést. A zöldhulladékot 2021-től már 250 L-es szeméttárolókban gyűjtik.

Lokálisan kell cselekedni, de globálisan gondolkodni, mondja Hájos Zoltán, aki szerint az emberek, ha külföldre utaznak, ott nem dobják el a szemetet, de otthon úgy érzik, bármit megtehetnek, ezért is szemetelnek.

Dunatőkés

Dunatőkés és Pozsonyeperjes szemétgyűjtési akciót tervez a hetekben. A két település több éve megtartja a Föld napján a szemétgyűjtő akcióját, amelyben számos aktivista (főleg az önkéntes tűzoltók csapata) vállal szerepet a tőkési Duna-ág megtisztításánál. Az emberek a járvány idején többet tartózkodnak a természetben, így sajnos többet is szemetelnek.

Több a kerékpáros is, akikről azt hihetnénk, hogy szeretik és óvják a környezetüket. Sajnos egyre inkább megfigyelhető, hogy sok ember bárhol kidönti a szemetét, ami másokat is arra ösztönöz, hogy kövesse a példát, mígnem csinos szeméthalmaz keletkezik belőle.

Csiba Mária polgármester szerint az önkéntes tűzoltók és a falu aktivistái, ha szemetet látnak, igyekeznek azonnal cselekedni. Tapasztalatuk szerint mindig ugyanaz az ember a szemetelő, és mindig ugyanaz, aki összegyűjti a szemetet.

Pozsonyeperjes

A tőkési Duna-ág mentén lakók a legutóbbi szemétgyűjtés alkalmával óriási fóliadarabokat szedtek össze, a helyi horgászcsapat pedig a pozsonyeperjesi öt tó környékét tisztítja meg a szeméttől.

Kis-Duna
Fotó:  B. Vida Júlia

Ribánszky Jarmila polgármester véleménye szerint a fiatal generációra kell hatni, és már az óvodában, az alapiskolában is arra kell ösztönözni a tanulókat, hogy becsüljék meg a helyet, ahol élnek. Hiszen az idős emberek sem szemetelnek, mert ők még tisztelik a Földet meg a környezetüket.

Csallóközkürt

Ha bezárják a Dunaszerdahelyi járásban található szeméttelepeket, mert megtelnek hulladékkal, vajon mi lesz a csallóközi emberek szemetével?

Rabay Anikó, Csallóközkürt polgármestere szerint a lakosok leggyakrabban olyan hulladékot dobálnak el, amelyekre megvan a szelektív tároló.

A Kürti-szigeten élők heti rendszerességgel gyűjtik a szemetet, mert néhányan lomtalanításra használják a Duna-partot, mondja Rabay Anikó.

Minden évben megszervezik a szemétgyűjtésüket, amit az önkormányzat hirdet meg a lakosok számára.

A helyi oktatási intézményekben nagy hangsúlyt fektetnek a környezetvédelemre. A gyerekek szelektíven gyűjtik a hulladékot, az iskola és az óvoda udvarán komposztáló található, rendhagyó honismereti órákra járnak, amelyek segítségével a gyermekek közelebb kerülnek a természethez.

Kisudvarnok

Marczell Zoltán polgármester bizakodóan tekint a szemétproblémára. Reméli, hogy az emberekben még maradt annyi jó érzés, hogy igénylik a tiszta környezetet és a természet tisztaságát maguk körül. A szemét ugyanis nem való az utcára, a folyóba vagy az udvarra. Bízik abban, hogy az emberek megértik, mi a probléma gyökere, és együtt tehetnek majd ennek érdekében, együtt változtathatnak a dolgokon.

Patonyrét, Sárrét

Patonyrét polgármesterének, Flaška Leonardnak jelenleg a lakosság ivóvízellátása is problémát jelent, nem még a szemétkérdés.

A hétvégi hulladékgyűjtést ennek ellenére megszervezték. A helyi futballpályán (a higiéniai előírásoknak megfelelően) gyülekeztek az aktivisták, akik a Kis-Duna mentét, illetve a közeli erdőt tisztították meg. Gyalogtúráikon számos kisgyermekes család vesz részt. A járvány miatt sajnos ezeket nem szervezhettük meg, a gyermekeket pedig vetélkedővel és kis nyereménnyel motiválni lehet a szemétgyűjtésre is.

Tulajdonképpen szemétszedéssel egybekötött túráról van szó. Ezzel tudunk jó példát mutatni a kisebbeknek. A sárrétieket pedig szintén sikerült beszervezni, teszi hozzá a polgármester.

Az illegális szemétlerakókkal Patonyrét is minduntalan küzd, pedig nem is a település kataszteréhez tartozik a helyszín.

Vásárút

Vásárút polgármestere, Török Gergely tapasztalatai azt mutatják, hogy a régi szeméttelepet, amely már nem üzemel, azért szerelték fel kamerákkal, hogy kevesebb illegális hulladékot szórjanak ki oda a lakosok. Így sikerült két olyan esetre is fényt deríteni, amelynek rendőrségi ügy lett a végkimenetele.

Török szerint keményen és határozottan kellene fellépni a szemetelők ellen, hogy tudatosítsák a helyzet komolyságát, mert ez globális probléma, és nemcsak az önkormányzatok küszködnek ezzel.

A hétvégén kis csoportokban, csónakázással egybekötött szemétgyűjtést végeztek az aktív lakosok, és igyekeztek szebbé tenni a környezetüket.

Megjelent a Magyar7 hetilap 2021/16. számában.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.