2020. október 21., 11:45

Szabados Anna készülő könyve garamkövesdi emlékeiről

Szabadosné született Stugel Anna Garamkövesden látta meg a napvilágot 75 évvel ezelőtt. Betegségében jött a  gondolat, hogy emlékeit szülőfalujáról megörökítse. Családjában ehhez támogatókra lelt és megszületett a könyv, csak a vírusjárvány hátráltatja a kiadását.

Szabados Stugel Anna

Ancika gyermek- és fiatal felnőtt éveit Garamkövesden töltötte. 1970-ben költözött férjével és két lányával Párkányba. Amíg a szülei éltek, minden nap látogatta őket, Párkányból ő Kövesdre mindig hazament. 72 éves korában egy részleges bénulás után újra kellett tanulnia beszélni, járni, de lányai segítségével ezzel is megbirkózott.

Két éve egy napfényes májusi reggelen arra ébredtem, hogy eszembe jutottak történetek, szokások, emberi sorsok eseménydús életemből. Arra az elhatározásra jutottam, nekem ezt mind papírra kell vetnem

– emlékezik Ancika a könyv születésének első sugallatára.

Célul tűzte ki, hogy emlékeit, a helyi néphagyományokat összegyűjtse, rendezze és ezzel megőrizze az utókor számára. Leírta az idősebb emberektől hallott elbeszéléseket, és saját tapasztalatait, elkalandozik gyerekkorába, a szülői házba, megidézi szüleit és nagyszüleit, barátait, tanítóit, a szomszédokat. Megörökítette, milyen összetartó családok éltek a faluban, ő maga is egy szeretetteljes családban nőtt fel.

A könyvecske még nyomtatás előtt áll. Kiadását a garamkövesdi képviselőtestület is támogatja. Ha minden jól megy, hamarosan a kezükben tarthatják a garamkövesdi olvasók egy könyvbemutató keretén belül.

Megosztás

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.