2021. november 1., 16:48

Sikeresek a Lévai járás szervezetei

A nemzeti újrakezdés éve pályázatain több mint kétmilliárd forinttal támogatták az anyaországon kívülről benyújtott projekteket. Ily módon közel háromezer szervezet jutott pénzforráshoz.

érsekkéty
Fotó: Kaszmán Zoltán
Az érsekkétyi alapiskola

Ahogy azt Potápi Árpád János, a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára összefoglalta, a magyar kormány 2011 óta hirdet pályázatokat a külhoni magyar szervezetek számára működés, fejlesztés, eszközbeszerzés, rendezvények és programok támogatása céljából. „2021-ben, a nemzeti újrakezdés évében három jelentős pályázaton nyílt lehetőség a külhoni magyar szervezetek támogatására (…). A második ütem felhívásait június végén tették közzé, az 500 millió forintos keretösszegből 300 ezer és 1 millió forint közti összegekre pályázhattak a határon túli szervezetek még idén megvalósítható programjaikra. A támogatások 15 százalékát felvidéki szervezetek nyerték el.”

Az oktatás és a kultúra támogatása

A Nemzeti Újrakezdés Program mindkét szakaszában összesen közel 29,4 millió forinthoz, mintegy 80 ezer euróhoz jutottak a Lévai járás szervezetei, intézményei, polgári társulásai.

Az oktatási alprogramban 300 ezer forintos támogatást ítéltek meg a Nagyölvedi Alapiskola és Óvoda számára, ugyanennyit kapott az Ipoly mentén tevékenykedő Maslomedia polgári társulás, amelynek vezetője, Kendy Éva azt mondta, a megítélt összegek alapján azt látja, hogy igyekeztek mindenkinek adni. – Ez természetesen jó, viszont az eredeti elképzelésünkhöz, illetve az igényelt összeghez képest így alaposan karcsúsítanunk kellett a költségvetést. Ettől függetlenül a programunk egy része megvalósulhat, ami abból áll majd, hogy képzés formájában tizenéves fiatalokat vezetünk be az audiovizuális világba. Ez azt jelenti, hogy a tanórán kívüli foglalkozások során minden jelentkező elkészíthet egy kisfilmet szakmai felügyelettel, de egy közös film is készül majd.

Kulturális célú programok és rendezvények szervezésére és megvalósítására 300 ezer forinttal támogatták a Csemadok zsemléri és zselízi alapszervezeteit,

a 2015-től működő ipolysági, pontosabban tesmagi Amicorum Vegyeskart, a százdi TERRA ZAZD Polgári Társulást, a Sendergő Néptáncegyüttes működéséért is felelő ipolysági FolkHont Polgári Társulást, a farnadi NÁDAS Kulturális Klubot, az ipolysági székhelyű Fiatalok a Garam és Ipoly Mentéért Polgári Társulást, valamint az Érsekkétyi Magyar Tanítási Nyelvű Egyházi Alapiskolát és Óvodát.

– Pozitívan értékeljük, hogy támogatásban részesültünk, még akkor is, ha nem a pályázott összeget, hanem annak csak egy részét kaptuk meg. Célunk, hogy megismertessük, továbbadjuk, megőrizzük a magyar népmeséket, mint az óvodás- és iskoláskorú gyermekek nevelésének és szellemi fejlődésének legfontosabb elemeit, meghozzuk a gyermekek olvasáshoz való kedvét, felhívjuk a figyelmet a népmesék mély mondanivalójára, gazdag nyelvezetére, felismerve a bennük rejlő bölcsességeket – magyarázta kérdésünkre az oktatási intézmény igazgatónője, Štefankó Alexandra.

Kulturális célokra a Csemadok farnadi alapszervezete 350 ezer, a Csemadok Lévai Területi Választmánya 400 ezer, a zselízi Tiszta Forrás Alap 500 ezer, az oroszkai Hadtörténeti Múzeum pedig 1 millió forintot kapott.
kendy
Fotó:  Kaszmán Zoltán
Kendy Éva
Egyházi és ifjúsági programok támogatása

Egyházi célú programok és rendezvények is kaptak támogatást; az ipolyviski katolikus plébánia például 300 ezer forintos támogatásban részesült. A plébániaközösség nevében nyilatkozó Antal Nyustin Ágnestől megtudtuk, a pályázati összegből 2021 szeptemberében egy zarándokutat valósítottak meg az ipolyviski, az alsószemerédi és a pereszlényi hívek részvételével.

A zarándokút, amely Esterházy János születésének évfordulója kapcsán valósult meg, a történelmi múltat tisztelő, lelkileg kiegyensúlyozott hívő közösség fejlődését volt hivatott elősegíteni.

A helyi plébániaközösséggel szeretnénk felhasználni az előttünk lévő Esterházy-emlékév rendezvénylehetőségeit arra, hogy Isten szolgája Esterházy János boldoggá avatásáért fohászkodva minél szélesebb körben népszerűsítsük az általa tudatosan vállalt és képviselt keresztény értékrend mai aktualitását és fontosságát. Ifjúsági, cserkész- és közösségi programok, rendezvények támogatására 300 ezer forintot kapott a Szikince Menti Magyarokért Polgári Társulás. A négy éve alakult civil szervezet elsősorban kulturális és hagyományőrző rendezvények megszervezésével és lebonyolításával foglalkozik, s amint arról a polgári társulás elnöke, Lelkes Tímea beszélt, nem titkolt céljuk az, hogy a Szikince mente gyermekeit és fiataljait hovatartozásukban erősítsék, és a szűkebb hazájukhoz való ragaszkodást megerősítsék bennük.

Célunk, alkalmat adni a Szikince menti fiataloknak, hogy legyen saját kulturális és oktatási-nevelési fórumuk, ahol a jövőben évente találkozhatnak.

A II. Szikince menti fiatalok találkozója tavaly elmaradt a koronavírus-járvány miatt, az idén azonban mindenképpen szeretnénk megvalósítani, hogy ezzel is megszólíthassuk a fiatal felvidéki magyarságot, és vendégül láthassunk az Erdélyből, Sárosmagyarberkeszről és a Kárpátaljáról, Salánkról érkező fiatalokat.

Megjelent a Magyar7 2021/43. számában.        

Megosztás
Címkék
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a nap legfontosabb eseményeiről!