2024. május 6., 09:29

Segítség a bajban – borászok összefogása a Hengerics Pince javára

A párkányi Borok Háza sétáló kóstolót és borárverést szervezett a hétvégén. A belépők árát és az árverés teljes bevételét a leégett Hengerics Pince javára ajánlották fel.

Borok Háza Párkány
Fotó: Bokor Klára

Az idén január 20-án történt a tűzeset a Szentpéter melletti Kővágó tanyán. Egy hosszabbító zárlata okozott tüzet - begyúlt az ott tárolt olaj és üzemanyag, minek következtében leégett az egész épület.

Éjjel 11 óra körül hívtak, ég a pince. El lehet képzelni, mit éreztem. Fél óra alatt kiértek a tűzoltók, de akkor már lángokban állt minden, pattogtak a cserepek. Nem maradt egy kapám, kalapácsom, a motorok, a töltőgépek, tartályok egyszerűen elolvadtak, az ablakrámák semmivé lettek. Csak a pincében maradtak meg a borok”

– idézi a szörnyű káresetet Hengerics Péter.

Zöld pólóban Hengerics Péter
Zöld pólóban Hengerics Péter
Fotó:  Bokor Klára

Elmondja, az ősi pince 1925-ben volt átépítve. Édesapja halála után ő borászkodott, a régi épülethez egy új szárnyat épített, melyben két kóstolóhelyiség volt és kibővítette a pincét is. A tetőtérbe nyolc szobát tervezett, tervei szerint panzióként működött volna.

Harmincéves munka eredménye veszett kárba. A család azt mondja, adjam el, de én szeretem a jó bort és szeretem készíteni is. Most úgy gondolom, az új részt újítanám fel valami módon. Nem tudom mi lesz, ha jön a szüret, hiszen eszközeim se maradtak a borkészítéshez. Szerencsére a traktorok és a szőlőműveléshez szükséges eszközök épek, mert máshol voltak elhelyezve”

– mondja a borász, hozzáfűzve, nagyon jóleső dolog, hogy társai támogatják. Az is jólesett neki, amikor az eset után jöttek a telefonok és érdeklődtek, mi történt, hogy van, miben segíthetnek.

Borok Háza
Fotó:  Bokor Klára

Hengerics Péter a komáromi Selye János Gimnázium tanára és már az iskolában is szerveztek a megsegítésére jótékonysági estet, melyre kollégái, jelenlegi és volt diákjai is összegyűltek. A párkányi Borok Házából – Geönczeöl Attila a ház vezetője és Pereszlényi Csaba borászati tanácsadó – is megkeresték a sétáló kóstoló és borárverés ötletével, amit szívesen fogadott. Mint mondta, minden anyagi, de lelki támogatás is sokat jelent neki.

A leégett pince
A leégett pince
Fotó:  facebook

„A bajban lévő emberen kötelességünk segíteni, Péter pedig nemcsak borásztársunk, de barátunk is. Élete munkája veszett kárba. Magától értetődő, hogy valamilyen formában segítséget nyújtsunk neki. Még van pár ötletünk, a kivitelezés most formálódik.

Az est folyamán a hozzánk látogatók a környék legjobb borászainak termékeit kóstolhatták és olyan borkülönlegességekre licitálhattak, amelyekből csak néhány darab maradt a pincék mélyén. Az est teljes bevételét - több mint 2160 eurót át is adtunk a károsultnak”

– tájékoztatott Pereszlényi Csaba.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.