2021. június 2., 13:34

Sajátos gondokkal párosuló ógyallai óvodai beíratás

Az ógyallai Feszty Árpád Alapiskola és Óvoda jelenleg 16 osztályban tanuló 266 diákkal és 2 óvodai csoportban foglalkoztatott 28 gyermekkel működik. Már az alapiskolai beíratási adatai is a helyi demográfiai hullámvölgy létére utaltak, s az áldatlan helyzeten tovább ront a magyar családok önkéntes asszimilációja. Nagy gondot jelent a roma szülők meggyőzése is arról, hogy szeptember 1-től kötelesek lesznek óvodába járatni az addig 5. életévüket betöltő gyermekeiket, ugyanis nem nagyon mutatnak hajlandóságot az óvodalátogatás iránt.

Deme László, az ógyallai Feszty Árpád Alapiskola és Óvoda igazgatója
Deme László, az ógyallai Feszty Árpád Alapiskola és Óvoda igazgatója
Fotó: Feszty Árpád Alapiskola és Óvoda

„Az általam irányított magyar oktatási intézmény óvodáján kívül egy szlovák óvoda is működik Ógyallán. A mi 2 csoportos óvodánkat 28 kicsi látogatja, s annak nagycsoportjából ősszel kilencen mennek át alapiskolába.”

Május végéig 10 hároméves gyermek óvodai elhelyezésére vonatkozó kérvényt kaptunk, akiknek tehát 9 megüresedő helyet tudunk felkínálni. Továbbá kialakítunk egy 3. óvodai csoportot a szociálisan hátrányos helyzetű, 5. életévüket augusztus végéig betöltő kicsik részére, akik számára ősztől kötelezővé válik az óvodalátogatás“

– mondta el Deme László, a „Feszty“ igazgatója.

Nem titkolta, hogy nehéz a társadalom peremén élő, többnyire roma családot meggyőzni arról, hogy bár eddig nem akarták óvodába járatni a gyerekeiket, ám szeptember 1-től kénytelenek lesznek ezt megtenni, illetve ehhez már májusban le kellett volna adniuk a szükséges adatokat stb.

„Az érintett 28 helyi gyerkőc közül május végéig csupán 7-et írattak be óvodába a szüleik. A többieket szociális terepmunkások és polgárőrök, esetleg városi rendőrök segítségével folyamatosan kell rábírnunk e kötelességük teljesítésére. Ha például elered az eső, már ki sem mozdulnak otthonról – nem hozzák be az ígért szükséges iratokat az iskolába“ – árulta el az iskolaigazgató.

Az ógyallai oktatási-nevelési intézmény néhány növendéke
Az ógyallai oktatási-nevelési intézmény néhány növendéke
Fotó:  Feszty Árpád Alapiskola és Óvoda

Az még kérdéses, hogy a magyar óvodából majd milyen nevelési nyelvű alapiskolába íratják be a jövendő roma elsősöket. Ugyanis a többségük inkább csak a saját nyelvén beszél, így mindegy számukra az, hogy magyar vagy szlovák nyelven kezdik-e meg az iskolai tanulmányaikat. Bár sok roma szülő bírja a magyar konyhanyelvet, de mivel a családtagok odahaza roma nyelven kommunikálnak egymással, az utódaikat helyettük a pedagógusoknak kell megtanítanunk az adott intézmény oktatási nyelvére. A többségük főleg azért szokta a magyar alapiskolát választani, hogy ők is megkapják a Rákóczi Szövetség anyagi támogatását és ingyenes iskolatáskáját...

Eközben a szlovák óvoda két épületben összesen 8 csoporttal működik. Ősztől 2 osztályt nyitnak a kötelezően nagycsoportossá váló ovisok részére.

Sajnos, Ógyallán továbbra is aggasztó méretű a magyar családok önkéntes beolvadása, s ez az asszimiláció a magyar óvodások és alapiskolások létszámára is rányomja bélyegét. Sok magyar szülő tévesen azt gondolja, hogy szlovák óvodában és alapiskolában alapozza meg az utódai későbbi sikeres érvényesülését.

„Pedig már számtalanszor hangsúlyoztuk az anyanyelven történő alapozás jelentőségét... Ráadásul a magyar ajkú gyerekekre vonatkozó demográfiai hullámvölgy is érezteti negatív hatását, s az még jövőre is tapasztalható lesz“ – sajnálkozott végül Deme László direktor.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.