2022. október 7., 11:23

Aki állhatatos marad mindvégig, az üdvözül. Rozsnyón is megemlékeztek az aradi vértanúkról

Az október 6-i nemzeti gyásznapon Rozsnyó és környékének magyarsága is megemlékezett az aradi vértanúkról, megkoszorúzva Szörcsey Antal honvéd százados sírját a rozsnyói temetőben.

2022-10-06 aradi vértanúk, október 6., nemzeti gyásznap, megemlékezés, Rozsnyó
Galéria
+16 kép a galériában
Fotó: Fábián Gergely

A Rozsnyói Református Egyházközség Alapiskolájának diákjai által előadott irodalmi összeállítást követően Tóth Lucia, a Csemadok Rozsnyói Területi Választmányának elnöke köszöntötte azokat, akik eljöttek megemlékezni a nemzeti gyásznapon a 173 évvel ezelőtt, az 1848-49-es forradalom és szabadságharc leverése után Aradon kivégzett tizenhárom honvéd tábornokra.

Oravecz Zoltán katolikus plébános emlékbeszédében Jézus szavait emelte ki: „Ne féljetek azoktól, akik megölik a testet, de a lelket nem tudják megölni. Inkább attól féljetek, aki a lelket meg a testet is pokolba taszíthatja.” Mint mondta, az egyház kétezer éves múltja és jelene is hordoz ilyen véres eseteket. Az egyház létrejötte után a zsarnoki hatalom azonnal megölte a keresztények millióinak testét, de mégsem pusztította el valamennyit. Sőt, a keresztények vére a kereszténység magvetése lett, a véres üldözések ellenére a keresztények megszaporodtak.

Hozzátette, jó néhányan még emlékezhetnek rá, hogy a kommunista hatalom is üldözte a keresztényeket, sokan a tilalom ellenére gyakorolták hitüket, elveszítették állásukat, anyagi hátrányt, sőt börtönbüntetést is szenvedtek. Mindezt azért, mert nem féltek azoktól, akik a testet ölik meg.
2022-10-06 aradi vértanúk, október 6., nemzeti gyásznap, megemlékezés, Rozsnyó
Fotó:  Fábián Gergely

Mint mondta, Jézus Krisztus minden emberért meghalt, mindenki számára lehetővé tette az üdvösséget, de senkire sem erőlteti rá dicsőségét. „Ezért a magunk bűnbánó, keresztény életével kell előmozdítani Isten terveit. (…) Nekünk még nem kellett tanúságot tenni hitünkről egészen a vérünk ontásáig, mint elődeinknek. De nap mint nap szembe kell néznünk a fogyasztói társadalom bálványaival, a hasznossági szemlélettel, az erkölcstelenséget gyakran nyíltan kívánatosnak bemutató médiumokkal és közgondolkodással, közönnyel. Bátran, hiszen bátorság kell ehhez. Jusson eszünkbe Jézus biztató szava: Miattam mindenki meggyűlöl titeket, de aki állhatatos marad mindvégig, az üdvözül.” – fogalmazott Oravecz Zoltán.

2022-10-06 aradi vértanúk, október 6., nemzeti gyásznap, megemlékezés, Rozsnyó
Fotó:  Fábián Gergely

A megemlékezést követően Beke Zoltán helytörténész, városi képviselő emlékeztetett, szeptemberben, Kossuth Lajos születésének 220. évfordulóján elmaradt a megemlékezés Rozsnyón.

Arra kérte a résztvevőket, most róják le kegyeletüket az 1848-49-es szabadságharc vezetője előtt, akik közül néhányan eleget tettek kérésének.

2022-10-06 Rozsnyó, Kossuth-szobor, Kossuth Lajos, szobor
Fotó:  Fábián Gergely
2022-10-06 aradi vértanúk, október 6., nemzeti gyásznap, megemlékezés, Rozsnyó
Galéria
+16 kép a galériában
Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.