2022. december 13., 16:59

Robot segíti a térdműtéteket a dunaszerdahelyi kórházban

A dunaszerdahelyi Svet zdravia kórházban a múlt héttől az ortopéd orvosokat a térdízület cseréjében robot segíti, ugyanis Közép- és Kelet-Európában első ízben robotizált módon ültettek be a páciensbe teljes térd endoprotéziseket. Az operátorok csapata többlépcsős követelményrendszert teljesített, így modern ROSA (Robotic Orthopaedic Surgery Assistant) robottechnológiát telepíthetett a kórházba.

2022-12-09-sz-ds-prva-rosa-operacia-18-of-18
Galéria
+14 kép a galériában
Az első térdműtét ROSA robot asszisztenssel - a csapat
Fotó: Svet zdravia

Ez nemcsak az egészségügyi ellátás színvonalának emelkedését, hanem a betegek szubjektív elégedettségérzetét is hivatott szolgálni, ami a térdműtétek után nagyságrenddel alacsonyabb a többi nagyobb ortopédiai műtéthez képest. A technológia jövőre a pozsonyi Bory kórházban is megjelenik. A sajtótájékoztatót a Svet zdravia hálózat szóvivője, Tomáš Kráľ vezette. Köszöntőjében elmondta, hogy a mai sajtótájékoztatón egy nem mindennapi eseményről tesznek bejelentést, hiszen

a dunaszerdahelyi kórházat eddig általában regionáis, esetenként országos szinten szokták emlegetni, most azonban európai viszonylatban is jelentős hírrel szolgálhatnak. Ez pedig nem más, mint az ún. totális endoprotézis során alkalmazott robottechnika, amikor is az ortopédsebész a páciens már nem működő vagy súlyosan sérült ízületét egy robot asszisztens elemzései alapján valós időben cseréli mesterséges implantátumra.
2022-12-09-sz-ds-prva-rosa-operacia-1-of-18
Az első térdműtét ROSA robot asszisztenssel - sajtótájékoztató
Fotó:  Lacza Gergely

A ROSA egy francia technológia, amelyet 2015 óta egy nemzetközi csapat folyamatosan fejleszt. Először 2019 márciusában használták az Egyesült Arab Emírségekben. A technológia fejlesztője és forgalmazója, az amerikai Zimmer Biomet cég eddig több mint 400 munkahelyet látott el a nagyvilágban, elsősorban az Egyesült Államokban és Nyugat-Európában. A technológiát eredetileg agyműtéti beavatkozások robotizálására hozták létre, de a folyamatos fejlesztéseknek köszönhetően egyre több területen alkalmazhatják, jövőre például már a csípőműtétek esetében is hasznát vehetik.

2022-12-09-sz-ds-prva-rosa-operacia-3-of-18
Az első térdműtét ROSA robot asszisztenssel
Fotó:  Svet zdravia

A robot asszisztens a páciens egyéni anatómiája alapján kiszámítja az implantátum komponenseinek 3D-s térben történő elhelyezését. A beavatkozás megtervezése és a kezelő jóváhagyása után a ROSA robot a robotkart a reszekciós blokkal együtt a kimetszett térdre helyezi, és a kezelő elvégzi a tervezett vágásokat. A ROSA a műtéttel egy időben ellenőrzi a kezelő pontosságát is. Az operáció tervezése szabványos röntgenfelvételeken alapul, amelyeket Kanadába küldenek robotizált technológiával, röntgensugarak nélkül. Ezt a kép nélküli technológiát alkalmazzák a dunaszerdahelyi kórházban.

2022-12-09-sz-ds-prva-rosa-operacia-10-of-18
Az első térdműtét ROSA robot asszisztenssel
Fotó:  Svet zdravia
Általánosan egyetértés van abban, hogy a nagyobb ortopédiai műtéteket összehasonlítva a betegek szubjektív elégedettsége a térdműtétek után a legalacsonyabb. Míg például a csípőprotézisnél a betegek elégedettsége meghaladja a 95 százalékot, addig a teljes térdízületi műtétnél a betegek akár 25 százaléka érez elégedetlenséget a műtét eredményével kapcsolatban, ami a nem megfelelő használhatóság és/vagy a mobilitás, illetve a műtét utáni térdfájdalom miatt alakul ki. Ez az oka annak is, hogy cégünk a legösszetettebb agyműtétek után kifejezetten a térdműtétekhez készült ROSA robot fejlesztésére kezdett koncentrálni”,

magyarázza Radoslav Markech, a Zimmer Biomet szlovákiai képviselője, s hozáfűzi, hogy a technológia ezt követően tárolja és értékeli a digitális adatokat.

2022-12-09-sz-ds-prva-rosa-operacia-4-of-18
Az első térdműtét ROSA robot asszisztenssel - Radoslav Markech
Fotó:  Lacza Gergely
A technológia lehetővé teszi, hogy a térdműtétet a lehető legnagyobb mértékben személyre szabjuk az adott páciens vonatkozásában, és a végtag egyéni tengelye és elhelyezkedése szerint tervezzük meg a beavatkozást, ami minden betegnél egyedi. Eddig semmilyen képalkotó módszerrel nem tudtunk ilyen információt szerezni. A ROSA robotnak köszönhetően az adatok folyamatos elemzése által nagyon precíz vágásokat és objektívebb döntéseket tudunk hozni a műtét során. A térdszalagok kiegyensúlyozására a korlátozott kinematikai technikát alkalmazzuk, amely csak ezzel a technológiával végezhető el. Az első hét műtétet elvégeztük, az eredmények ígéretesek, úgy gondolom, hogy jó irányba történtek a fejlesztések, mert innovációk esetében az is előfordulhat, hogy a fejlesztési irány zsákutcába visz. Ebben az esetben viszont nem erről van szó, csapatunk benyomásai eddig kiválóak. Nagyon hálásak vagyunk, hogy a jövő technológiáját szereztük be a munkahelyünkön, és Közép-Kelet-Európában elsőként dolgozhattunk vele”,

mondta Almási József, a dunaszerdahelyi kórház ortopédiai osztályának vezetője, egyben a Bory kórház leendő ortopédiai vezetője.

2022-12-09-sz-ds-prva-rosa-operacia-9-of-18
Az első térdműtét ROSA robot asszisztenssel - Erasmus Kučera páciens és Almási József ortopéd sebész
Fotó:  Lacza Gergely

Bock Sylvia, a dunaszerdahelyi kórház igazgatója megtiszteltetésnek tartja azt, hogy Almási József és csapata kiváló munkájával Európa térképére helyezte a dunaszerdahelyi kórházat, s köszönet illeti ezért a Svet zdravia hálózatot és a Zimmer Biomet céget is. Habár Almási kolléga útja most máshová vezet, az ortopédiai csapat természetesen tovább dolgozik a kórházban, mondta.

2022-12-09-sz-ds-prva-rosa-operacia-5-of-18
Az első térdműtét ROSA robot asszisztenssel - sajtótájékoztató
Fotó:  Lacza Gergely

Jelenleg egyre több olyan klinikai bizonyíték áll rendelkezésre, amely alátámasztja a térdízületi robot asszisztens alkalmazását, elsősorban olyan területeken, mint az ízületi funkcionalitás. A páciensek kevésbé panaszkodnak műtét utáni fájdalomra, kevesebb fájdalomcsillapítót szednek, elégedettebbek a műtéttel és jobb gyakorlati eredményeket produkálnak. Tanulmányok szerint a csontok és a lágy részek károsodásának aránya is alacsonyabb a precízebb csontvágásoknak és az azt követő implantátum beültetésnek köszönhetően. A térdízületi műtét során az implantátum pontosabb elhelyezése az implantátum hosszabb élettartamában is megnyilvánulhat, és a kórházi utókezelés is lerövidül.

2022-12-09-sz-ds-prva-rosa-operacia-2-of-18
Az első térdműtét ROSA robot asszisztenssel
Fotó:  Svet zdravia

A robotasszisztenst minden térdízületi csere alkalmával használhatja a sebész, de elsősorban bonyolultabb esetek és aktív, térdmozgást igénylő betegek kezelésére alkalmas. Az egészségbiztosítók még nem fedezik ennek a technológiának a használatát a teljes térdízületi műtétnél, így jelenleg a dunaszerdahelyi kórházban lévő betegnek külön kell fizetnie a robot asszisztenssel végzett szabványon felüli beavatkozásért.

2022-12-09-sz-ds-prva-rosa-operacia-12-of-18
Az első térdműtét ROSA robot asszisztenssel - Erasmus Kučera páciens egy héttel a műtét után már képes mankó nélkül is járni
Fotó:  Lacza Gergely


A modern technológiát jövő márciustól az új pozsonyi Bory Kórház is alkalmazza majd, ahová a dunaszerdahelyi kórház robotikai csapatának egy része is átköltözik, és már 2023 májusában megtörténhetnek az első, ROSA robotot használó műtétek a pozsonyi kórházban.

2022-12-09-sz-ds-prva-rosa-operacia-2-of-18
Galéria
+14 kép a galériában
Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.