2022. augusztus 15., 13:02

Régiófejlesztés a Dunaszerdahelyi járásban - a déli régióknak is jut megyei segítség

A csallóközi magyar települések épülnek és szépülnek, a nyári időszak alatt számos felújításnak lehetünk a szemtanúi. A magyar megyei képviseletnek köszönhetően jut anyagi forrás a déli régiók fejlesztésére is, amellyel kapcsolatban Berényi József megyei alelnököt kérdeztük. A nagyobb beruházásokról pedig a városvezetők számoltak be.

útfelújítás
Berényi József: Az utakat folyamatosan fel kell újítani, mert a Csallóközben is megnövekedett a teher- és kamionforgalom az évek alatt
Fotó: Archív felvétel

Nagyszombat megye alispánja, Berényi József lapunknak elmondta, hogy a Csallóközben számos beruházás és felújítás történt és történik, amelyeket a megye is támogat, illetve különféle pályázati lehetőségek is vannak.

Megyei segítség

– Nagymegyeren új kollégium megépítését tűzték ki célul, amelynek az alapkőletétele még a múlt héten megtörtént. A régi épületet le kell bontani, mert már régóta nem felel meg a követelményeknek. Ezenkívül az egyik megyei útszakaszt is éppen felújítják Nagymegyeren, de több csallóközi településen zajlik útfelújítás a megye támogatásával. A legnagyobb közútfejlesztési beruházás Ekecs és Nyárasd között valósul meg még ebben az évben.

Az utakat folyamatosan fel kell újítani, mert a Csallóközben is megnövekedett a teher- és kamionforgalom az évek alatt.

Európai uniós támogatásból újítjuk fel augusztus folyamán a Lég belső kataszterébe tartozó útszakaszt, projektjének előkészítése évekbe telt, a kivitelezés minden bizonnyal ügyesebben megy majd. Az Európai Unió komoly összegekkel támogatja a kerékpárutakat is – a határon átívelő pályázatoknak köszönhetően –, ezt pedig Ekecs és Nyárasd is kihasználta – tette hozzá Berényi József. Az első osztályú utak nem tartoznak a megye fennhatósága alá, ellenben a másod- és harmadosztályú utak felújítását támogatja a megye.

Berényi továbbá elmondta, hogy Dunaszerdahelyen a Csallóközi Múzeum számára most zárult le egy közbeszerzés, az új raktárhelyiség építési munkálatait hamarosan megkezdhetik. Az iskolai intézmények általában a nyár folyamán végzik el a modernizációs munkákat az épületeken, így a dunaszerdahelyi Vámbéry Ármin Gimnázium sportpályáján is most, nyáron zajlik a felújítások második szakasza.

A felsoroltak olyan beruházások, amelyek a megyei fenntartású intézményekben valósulnak meg. Ugyanakkor számos pályázati lehetőség adott az önkormányzatok és a különféle kulturális szervezetek számára. Többféle kategóriában írják ki a pályázatokat: a kis pályázatokért elsősorban települések, polgári társulások indulhatnak, főleg kulturális rendezvények szervezésének céljából.

A megyének számos fesztivált, rendezvényt sikerült támogatnia, amelyek az idei évben valósultak, vagy valósulnak meg. 1000–2000 eurós támogatásokról van szó, de a kis lélekszámú falvakban ezt az összeget is jól felhasználják a szervezők egy-egy rendezvény kivitelezésénél.

A nagy pályázatokhoz tartoznak a régiófejlesztési, területfejlesztési pályázati lehetőségek, amelyeket elsősorban a községek figyelmébe ajánlják. E projektek mentén a megye 20-30 ezer euró értékben tudja támogatni a pályázókat. Érdemes tehát figyelmesnek lenni!

Föld alatti szeméttárolók Dunaszerdahelyen

Dunaszerdahelyen is – a már fentebb említettek mellett – zajlik az utak és járdák felújítása, emellett azonban több újdonságra is felhívta figyelmünket a város polgármestere, Hájos Zoltán.

Dunaszerdahelyen bevezettük a rezidensparkolást, ami azt jelenti, hogy aki Dunaszerdahelyen állandó lakhellyel rendelkezik, annak két autó – családonként – regisztrált parkolását engedélyezi a város a kék sávos parkolóhelyeken, a tömbházak előtt.

Az átmeneti lakhellyel bírók egy parkolóhelyet igényelhetnek, illetve akinek ennél több autója van, vagy nem rendelkezik sem állandó, sem pedig átmeneti lakhellyel, az a fehér, alternatív zónában parkol és/vagy megfizeti a parkolódíjat.  Folyamatosan bővítjük a parkolóhelyeket, hogy minden egyes regisztrált autónak meglegyen a lehetősége a parkolásra. Továbbra is megmaradtak a fehér sávos parkolóhelyek, sőt a keleti lakótelepen továbbiakat is telepítünk. Fontos kiemelni, hogy modern, korszerű játszóteret is kialakítunk majd, amelyet a műjégpálya és a tűzoltóság közötti zöld területen képzelünk el. Itt a járdák és a közvilágítás kiépítését a 40. Csallóközi Vásárra szeretnénk befejezni.  Ugyanakkor az egyik legfontosabb fejlesztés, hogy föld alatti szeméttárolók kiépítését tervezzük – tette hozzá Hájos.

A városban hatalmas problémát okoz a hulladékgazdálkodás, ezért azt szeretnék elérni, hogy csak azok a lakók tudják kivinni a hulladékot egy adott lakótelepi részen, akik ott, abban a lakónegyedben élnek. Ötköbös szeméttárolók kerülnek majd a föld alá, megfelelő nyílással és chippel ellátva, hogy valóban csak a közelben lakók tudják használni a tárolókat. A chiprendszer pedig azt is megmutatja majd, milyen mértékben szelektálnak a lakosok. A szeméttárolókban szenzor jelzi, ha megtelt hulladékkal a kuka, így tudják optimalizálni a szemét elszállítását. Az önkormányzat tisztább, élhetőbb várost szeretne kialakítani, ezzel a módszerrel talán sikerülhet is.
korona-udvar
A Korona-udvar hivatalos átadója
Fotó:  Archív felvétel
A Korona-udvar fejlesztése korona idején

Az emberek életét az elmúlt négy év alatt a koronavírus-járványtól egészen az energia és az építkezési anyagok árának emelkedésén túl számos külső tényező befolyásolta, amelyet kivétel nélkül mindenki érzékelt. Somorja polgármestere is erre hívta fel a figyelmet.

Az egyik legnagyobb beruházásunknak tekinthető a Korona-udvar épületének a renoválása.

Végrehajtottuk az alsó szint teljes, valamint a külső-belső homlokzat felújítását, illetve a nyílászárók cseréjét az egész épületen. A felújítás összege egymillió euróra rúgott. A várost átszelő kerékpárút megépítése és átadása szintén hasonló költségekkel járt. Az idei évben sikeres volt az atlétikai pálya teljes körű felújításának projektje a Corvin Mátyás Alapiskola területén.

– Tartan borítású futópályát szeretnénk létesíteni rajta, már megvannak a tervek is – sorolta Orosz Csaba, aki szerint a kulturális rendezvények megszervezésének körülményei is normalizálódtak a járvány két éve után. Bár a tapasztalat azt mutatta, hogy az emberek nagyon nehezen oldódtak fel a Covid után, de a nyár folyamán már az események száma is sokkal több lett. Számos rendezvényt tudott a város megszervezni az elmúlt hónapokban, s a kultúrára szánt 65 ezer eurót idén biztosan kihasználják a helyi rendezvényszervezők.

Somorja önkormányzata fontosnak tartja a közvilágítás bővítését is azokon a helyeken, amelyek eddig nem úsztak fényárban. A temető előtti tér a felújítás végeztével új külsőt kapott, amely valóban komoly beruházásnak számított. Az ifjúsági park kialakítása során az engedélyezést egyelőre nem kapták meg, így ez a projekt még várat magára.

A nyugdíjasklub régi épületét az ősz folyamán szeretnék lebontani, helyette pedig teljesen új épület kialakítását tervezik. Az önkormányzat reálisan bánik a költségvetéssel, a polgármester szerint nem voltak átgondolatlan ígéretek, minden anyagi forrással jól tudtak és tudnak gazdálkodni. Hitelfelvétel esetén sem kellett attól tartania a városnak, hogy eladósodna, hiszen kellőképpen tudják kezelni ezt a helyzetet is.

bős
Már az új rendelőintézet előtt ünnepelték március 15-ét a bősiek
Fotó:  Reczai Lilla
Víztoronyból kápolna Bősön

A 2016-ban várossá avanzsált Bős település fejlődése szemmel látható. Fenes Iván polgármester kijelentette, hogy mindig akad mit fejleszteni.

Amire különösen büszke vagyok, mert az emberek megsegítését szolgálja, az a teljesen új rendelőintézet a kultúrház mellett, és a gyógyszertár is helyet kapott az épületegyüttesben.

A csatornarendszer építése állandó folyamat, ugyanis továbbra is épülnek új utak, lakónegyedek – próbáljuk Bősön megtartani a fiatal családokat –, ám az egyik beruházás 5 és fél millió euróba került, amely nagyjából 10 km-es útszakaszt fed le. Tavaly adtuk át a megépült huszonhét bérlakást, amelyekben már laknak – családok, egyedülállók és nem utolsósorban fiatal házasok. Egyre elterjedtebb a szemét tudatos gyűjtése. A lakosság lassanként hozzászokik a hulladék szelektálásához, és a gyűjtőudvar kialakítása ehhez nagyban hozzájárult. Az udvar létrehozására több mint 800 ezer eurót áldoztunk, de úgy látjuk, hogy működik. Kevesebb felesleges hulladék termelődik a városban, a főbb utak mentén már nem látni annyi szemetet, mint pár évvel ezelőtt – mondja Fenes Iván.

A bősi magyar kulturális élet szinte virágzik, a Csemadok és a helyi kulturális szervezetek „fiatalodnak” és részt vesznek a város életének alakításában. A Csemadok tagjai hivatalosan is birtokba vehették a Csemadok-házat, amelyet ünnepélyes keretek között adott át számukra a város vezetése. A ház udvarában pedig néhány hónapja állítottak fel egy tízméteres zászlórudat, amelynek tetején nemzeti ünnepeink alkalmával ott lobog a piros-fehér-zöld zászló. A kultúrára az önkormányzat mindig képes anyagi forrást találni.

– Lényeges felújításon esett át a bősi grófi víztorony az Amadé parkban, ugyanis tavaly kápolnává alakítottuk át a régi víztornyot. Ez az újítás közösségi összefogásnak köszönhető, a helyi Animade Polgári Társulás tagjai szorgalmazták az ügyet. A Szűz Mária-kápolna helyi mesteremberek munkáját dicséri. Rengeteg támogató segítette a kialakítását, és a kápolna reggeltől estig nyitva áll az érdeklődők előtt – tette hozzá Fenes Iván.

Az elkövetkező fél év még számos felújítást, karbantartást és építést tartogat, amelyekkel az önkormányzatoknak meg kell birkózniuk. A közbeszerzés pedig általában hosszadalmasabb folyamat, mint maga az építkezés.     

Megjelent a Magyar7 2022/32. számában.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.