2024. május 21., 08:16

Pünkösdi sortáncjárás Gútán - KÉPEKKEL

A gútai emberek nagy büszkesége a pünkösdi sortáncjárás és vámkerékállítás. A gútai Csemadok Alapszervezet szervezésében, a Kikelet néptáncegyüttes tagjai Lakatos Áron és zenekara kíséretében táncolták körbe a várost, május 19-én pünkösdvasárnap, bár a reggeli időjárás szomorkásan, esővel indult, az ég végül kegyes volt a táncosokhoz.

gúta
Galéria
+2 kép a galériában
Fotó: Vadkerti Neszméri Csilla

Régen a pünkösdi sortáncjárás sok községben, faluban és városban volt hagyomány, de mára tájainkon már csak Gútán járják, hagyománya a 19. század elejére vezethető vissza. A zöldághajtást, a pünkösdvasárnapot népi tánccal ünnepelték meg.

Langschadl Dávid, a gútai Csemadok alapszervezet elnöke elmondta, hogy a Csemadok 1950-es fennállása óta éltetik ezt a hagyományt. Idén 13 pár járta végig a várost, 14 fogadóállomáson táncoltak. Már harmadik alkalommal tartották meg a mindenki sortáncát, a városi hivatal előtti téren, ahol az óvodások és iskolások is csatlakoztak a sortáncosokhoz, de bárki, akinek kedve van, eljárhatja a polgári táncokat. Ismét több százan voltak kíváncsiak az eseményre.

A pünkösdi szokások nagy része ősi pogány tavaszköszöntő szokáson alapszik, és számos magyar népszokás is kapcsolódik hozzá. A gútaiak azt tartják, hogy a több mint 100 éves hagyományról van szó, amit a II. világháború idején és a jogfosztottság évei alatt nem szerveztek meg, de szerencsére a Csemadok magára vállalta a szervezést, és a mai napig megtartják. A sortánc folklorizmusként él a városban. A neve abból adódik, hogy sorba járták táncolva a falut.

Az idő folyamán változott a ruházat, és az is, hogy kiket látogattak meg a táncosok. Kezdetekben a plébánost, bírót, jegyzőt, a község vezetőit látogatták meg, később a nagygazdákat, kocsmárosokat, a szocializmus idején a vállalatoknak, üzemeknek és vendéglátóipari egységeknek a vezetőit is végig járták, ma pedig a Csemadok egyezteti le a szervezeteket, fogadóállomásokat. Ami nem változott, hogy a fiatalok választottak maguk közül egy vezetőt, aki üdvözli a házigazdákat, engedélyt kér a tánca, ami után a táncosok a vendéglátókat is táncba viszik.

gúta
Fotó:  Vadkerti Neszméri Csilla
A sortáncjáráshoz szorosan kapcsolódik a vámkerék állítás is, amit hagyományosan pünkösd szombaton szoktak megcsinálni, idén korábban állították fel a fiatalok, a vízimalom mellett. Valamikor a legények ehhez beszereztek egy hosszú egyenes jegenyefát (majd fenyőt), ezt bevitték egy vendégélő udvarára, és a virágokkal, szalagokkal, boros üveggel feldíszített kocsikereket rögzítettek a végére. A fenyő végére frissen vágott jegenyefa lombot tűztek. Az így elkészült vámkereket a fogadó udvarán felállították.

A sortánc idején csallóközi és polgári táncokat járnak a fiatalok, a tájháznál pedig sikerült megtáncoltatni két örökifjút is, akik jócskán túl vannak 90. életévükön.

gúta
Galéria
+2 kép a galériában
Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.