Pozsony: Védett virágot tépett le, hogy szelfizhessen vele

2021. április 7., 14:15
Radi Anita

Az utóbbi napokban parázs vitát generált a közösségi oldalon az a fotó, amelyen egy fiatal lány látható, aki egy leszakított védett virággal a kezében pózol a főváros egyik védett természeti övezetében.

Fotó: Lula Sandberg, Svetlana Kristofic/Facebook

Az ominózus fénykép a Dévényi-tető (Devínska Kobyla) nemzeti természeti rezervátum területén készült (Dévényújfalu városrésze), melynek lejtőin több értékes, védett növény- és állatfaj található.

A Dévényi-tető természeti rezervátumon keresztül 4 kilométer hosszú turistaösvény vezet. Legérdekesebb térsége a Sandberg-csúcs, éppen itt figyelt fel egy látogató arra a fiatal lányra, aki kezében egy leszakított, sötétlila nőszirmot tartott, és igyekezett arról fényképet készíteni. Az apró nőszirom (Iris pumila) a védett nővények közé tartozik Szlovákiában. Így leszakítása - és még hozzá egy nemzeti természeti rezervátum területén - szigorúan tilos.  

A fotó azért is botrányos, mert közvetlenül a fiatal lány mellett egy tábla is látható, amely világosan felhívja a figyelmet arra, hogy a látogató egy 4. természetvédelmi fokozatba sorolt védett területen tartózkodik.

Ilyen területeken nem csak a növények gyűjtése tilos, de szigorúan csak a kijelölt túraútvonalokon lehet mozogni. A képen viszont az látható, hogy a fiatal lány kerítésen belül tartózkodik, ott fotózkodik.

termeszetvedelem1.jpg
A letépett védett virággal a kezében pózoló lány fotója parázs vitát generált az interneten. (

A fiatal lányt egy másik kiránduló hölgy látta meg, aki figyelmeztette, hogy semmi keresnivalója a kerítésen belül. A nő elmondása szerint a lány teljesen figyelmen kívül hagyta szavait, és csak odabökte, ne foglalkozzon vele, majd még beljebb ment a védett területre.

A hölgy ezért úgy döntött, lefotózza a lányt és felteszi a közösségi hálóra. A fénykép mellé megjegyezte, hogy mindeddig csodálkozott, hová tűntek a szép vadvirágok erről a területről, de most már tudja a választ.  

Nem kellett sokáig várni, és a fényképet más közösségi oldalakon is megjelentették, illetve a regionális Bratislavské noviny lap is foglalkozott vele. A téma mindenhol parázs vitát generált.

A kommentelők nagy része felháborodva fogadta, hogy egyesek mennyire felelőtlenül és könnyelműen viselkednek a természetben. Úgy mennek ki a védett természeti övezetekbe, hogy nincsenek tisztába valójában milyen területre léptek, és hogy arra milyen szabályok vonatkoznak. Többek szerint sajnos több ilyen tájékozatlan fiatal és felnőtt mozog a Pozsony környéki kirándulóhelyeken.

noszirom.jpg
Az apró nőszirom védett növény, így tilos leszakítani. (Fotó: Jana Ružičková/enviro-edu.sk)

Akadtak azonban olyanok is, akik egyenesen spicliségnek nevezték az ilyen viselkedést. Véleményük szerint senkinek nincs jogában másokról titokban fényképet készíteni, majd feltenni azt nyilvánosan az internetre (jegyezzük meg, hogy a fotón a lány arca nem látszik, és hátulról lett lefotózva). Éppen elég lett volna a fiatal lányt csak figyelmeztetni, hogy védett területen tartózkodik, védett növényt szakított le amiért pénzbüntetés jár – írták a közösségi oldalon.

Mások szerint, éppen ellenkezőleg, figyelmeztetni kell az ilyen esetekre nyilvánosan is. Nem minősülhet árulkodásnak az, ha valaki a közösségi oldalon megírja, hogy 4. természetvédelmi fokozatba sorolt területen törvénysértéssel találkozott.

Ügyeljünk a természetvédelemre!

A Pozsony környékén található erdők és kirándulóhelyek közül több természetvédelmi területnek minősül, ahol a turistáknak sokkal jobban kellene ügyelniük a természetvédelmi területekre vonatkozó szabályok betartására.

Április elején a lakosokat arra figyelmezették, fontolják meg, merre indulnak el medvehagymát vagy hóvirágot szedni Pozsonyban. Jelenleg ugyanis a két említett növény szezonja van, így sokan a környékbeli erdőkben és kirándulóhelyeken keresik fel őket. 

„A 3. és magasabb természetvédelmi fokozatba sorolt védett területeken tilos a növények gyűjtése. Efféle szabálysértések esetében megrovás, avagy 3319 euróig terjedő pénzbírság is kiszabható” – mondta Slavomír Held, a Környezetvédelmi Minisztérium kommunikációs osztályáról.

medvehagyma.jpg
A 3. és magasabb természetvédelmi fokozatba sorolt védett területeken szigorúan tilos a medvehagyma gyűjtése. (Fotó: Wikipédia)

Jobb tehát előre utána nézni, hogy a választott kirándulóhelyre milyen természetvédelmi szabályok vonatkoznak, egyben felelős viselkedést tanúsítani a természetjárás során.  A kommentelők közül ugyanis többek megemlítették, a Pozsony környéki kirándulóhelyeken nem ritka, hogy a kirándulók szemetelnek, vagy más módon szennyezik a természetet. Hanyagságuk miatt fehér szalvéták és más szemét virít a fűben és az ösvények mentén. Szintén egyesek ide hordják sétáltatni kutyáikat, és nem zavarja őket, hogy kutyapiszokkal csúfítják el a környezetet.