2023. január 14., 19:44

Pinceáldás Kürtön - KÉPEKKEL

Ďurás Márk, helyi plébános atya kezdeményezésére szombat délelőtt került sor a pincék megáldására a kürti szőlőhegyen. Majdnem az összes borász bejelentkezett, ami úgy húsz pincét jelent.

1-pincealdas.jpg
Ďurás Márk atya helyi plébános és Jenei János a Kürti Hegyközség elnöke
Fotó: Bokor Klára

Az áldásosztás az előhegyen, Jenei János, a Kürti Hegyközség elnökének picéjében kezdődött, aki a többi borásszal együtt örül a kezdeményezésnek.

„Békesség e háznak” – köszönt be mindenhová Márk atya, majd Pál apostol leveléből idézett, aki ezt írta Timóteusnak: „Ezentúl ne csak vizet igyál, hanem gyomrod és gyakori gyengélkedésed miatt egy kevés bort is.” Ezt követően áldást mondott a pince tulajdonosaira, használóira, és megszentelte a pincét éppúgy, mind a borokat.

Minden tulajdonosnak saját készítésű ajándékot is adott, egy kis falra akasztható versikét a bor történetével.

Íme: „Isten megteremté a bort, hogy az emberek vigadjanak. Az emberek ittak és vigadtak, és Isten látta, hogy ez jó. De az emberek egyre többet ittak és vigadtak, és egyre kevesebbet foglalkoztak Istennel. És Isten látta, hogy ez nem jó. Ekkor Isten megteremté a másnapot…
pinceáldás Kürt
Berta gazda pincéjében
Fotó:  Bokor Klára
pinceáldás Kürt
Berta Sándor, Ďurás Márk, Jenei János és Bajnok Ervin
Fotó:  Bokor Klára
Kürti szőlőhegy
Kürti szőlőhegy
Fotó:  Bokor Klára
pinceáldás Kürt
Márk atya ajándéka a borászoknak
Fotó:  Bokor Klára
Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.