2022. július 18., 17:04

Párkányban is megjelentek az első botlatókövek

Hét botlatókövet helyeztek el július 17-én, vasárnap a Komenský utca 128-as ház előtt, melyek a Párkányból náci haláltáborokba elhurcolt Solymosi család tagjainak állítanak emléket.

botlatókövek
Fotó: Bokor Klára

A járdába süllyesztett botlatókövekben nem bukik orra senki, de megállítják, emlékezésre, elgondolkodásra késztetik az arra járót.

A „stolpersteine”-ek Günter Demnig alkotásai – 10 x 10 centiméteres réz emléktáblák, amelyeket a nemzetszocializmus áldozatainak egykori lakóhelye előtt helyeznek el, kézzelfoghatóvá téve a történelmet. Mivel a lerakott kövek száma egyre gyarapodik, ezek hálójából egy óriási, decentrális emlékmű jön létre.

botlatókövek
Fotó:  Bokor Klára

„Párkányban eddig még nem raktak le ilyen köveket, bár a városból 1944-ben 110 családot, körülbelül 250 embert deportáltak náci munkatáborokba” – tudtuk meg a Párkány és Vidéke Kulturális Társulás vezetőjétől, Himmler György tanártól.

A család kezdeményezésére

A párkányi botlatókövek a Hamburgban élő Liad Shadmi grafikus-fényképész kezdeményezésére lettek kihelyezve. Bár igyekszik minél több ember sorsát felkutatni, Párkányhoz családi kötelék is fűzi. Innen, a Komenský utca 128-ból lett elhurcolva hét családtagja – nagyszülei, szülei, két nagybácsija és édesanyjának leánytestvére.

Liad a kegyeleti emlékezésen a táblák mellé helyezte a fellelt fényképeket, többek között édesanyjáét is.

botlatókövek
Lian édesanyja, Ilona fényképét mutatja
Fotó:  Bokor Klára

Elmesélte, a nagypapa, Solymosi Gyula Izidor mérnökként a párkányi vasútállomáson teljesített szolgálatot, valószínűleg, ekkor utalhatták ki nekik a tágas ház egy részét. Őt Auschwitzban gyilkolták meg. A szörnyű megpróbáltatásokat csak édesanyja Ilona és lánytestvére Irén élték túl. Ám ők se tértek vissza a házba, és idővel kivándoroltak Izraelbe. Lian már ott született. 

botlatókövek
Liad Shadmi - jobb oldalt - olvas a Tórából
Fotó:  Bokor Klára

A család utáni kutatásban és a megemlékezés lebonyolításában Liadnak segített a budapesti Magyar Zsidó Kulturális Egyesület és Párkány város önkormányzata. Kirschner Péter, az egyesület elnöke a helyszínen mondott beszédében kitért arra, hogy nem csak a szeretetnek, de a gyűlöletnek sincsenek határai, erre mindig emlékeztetni kell. Ezért tavaly októberben Esztergomban nyolc ház elé kerültek ki ilyen kövek.

botlatókövek
Fotó:  Bokor Klára
Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.