2024. február 22., 18:36

Párkányba látogatott Balogh Csaba, Magyarország pozsonyi nagykövete

Dr. Balogh Csaba munkalátogatásra érkezett a városba, ahol Szabó Eugen polgármesterrel, Bacsó Péter iskolaigazgatóval és Fóthy Zoltán esperessel tárgyalt a gazdaságfejlesztés lehetőségeiről, az anyanyelvi oktatásól, az egyházközösségről. Több konkrét ügyet is érintettek.

nagyköveti látogatás Párkányban
Fotó: Bokor Klára

A találkozóra a városházán került sor, ahol a felek másfél órát tárgyaltak, érintve több területet a magyar-szlovák kapcsolatok terén. A találkozót követően Balogh Csaba nagykövet kifejtette, ez alapvetően egy udvariassági látogatás volt.

Dr. Balogh Csaba nagykövet
Fotó:  Bokor Klára
Tavaly ősszel kezdtem egy komolyabb országjárásba, amikor felkerestem a megyeszékhelyeket, most pedig a járási székhelyek kerültek sorra. Párkány ugyan nem járási székhely, de legalább olyan jelentőségű – fontos magyarországi kapcsolatokkal és jelentős magyar közösséggel. A megbeszélés során kitértünk a magyar anyanyelvi oktatásra, szó esett infrastrukturális kérdésekről, gazdaságfejlesztésről, közös ügyeinkről”

– mondta el a nagykövet.

Konkrét ügyeket is érintettek, áttekintették az Ady Endre Alapiskola helyzetét, a polgármester tájékoztatta őt az óvodai anyanyelvi nevelésről, szó esett az új Duna-híd építésének tervéről. Magyarországon zajlik a gyorsforgalmi úthálózat fejlesztése, ennek egyik fontos beruházása lehetne egy új Duna-híd.

Januárban találkozott a két miniszterelnök Budapesten, ott megállapodás született, elő fogunk készíteni olyan listát, ami az elkövetkezendő 10-12 év közös érdekű projektjeit tartalmazza. Politikai akarat lesz erre mindkét részről, a finanszírozás kérdését kell megoldani. 2004-ben írt alá a két miniszterelnök hasonló politikai memorandumot, ami infrastrukturális fejlesztéseket tartalmazott, azok jelentős részét sikerült megvalósítani”

– fogalmazott a nagykövet.

Az elmondottakhoz hozzáfűzte, személyes élmények is fűzik Párkányhoz, gyakran jár ide magánemberként és a családjával is. Mióta a Mária Valéria híd megépült, azóta a két város – Esztergom és Párkány – meglátogatását összekötik.

Nagyköveti látogatás Párkányban
Fotó:  Bokor Klára
„Álmodunk egy komoly teherhídról” - hangsúlyozta Szabó Eugen, Párkány polgármestere.

„A nagykövet úrnak is beszámoltam arról, milyen új határátlépési pontok körvonalazódnak. Vázoltam, a teherhíd tervét, amely összekapcsolhatná a magyarországi és a szlovákiai vasúti forgalmat is. A hídról és a rá kapcsolódó fejlesztésekről már többször beszélgettünk Esztergom polgármesterével. Lehetséges helyszínként szóba jöhetne a Párkányi Ipari Park szomszédságában lévő lejárat” – részletezte Szabó Eugen.

Újságírói kérdésre, volt-e szó a találkozón a Hársfa utcai óvodáról, Szabó Eugen elmondta, beszéltek a helyi demográfiai helyzetről, az óvodák racionalizálásáról, amely rendszerszinten a Hársfa ovit is érinti.

A nagykövet úr fontosnak tartja, hogy a magyar nyelvű oktatás biztosítva legyen. Biztosítottam őt arról, hogy Párkány városa mindent elkövet, hogy ez fenntartható módon biztosítva legyen. A mikéntekről, a tisztán magyar tannyelvű intézmény megtartásáról a képviselő-testület dönt majd”

– fogalmazott Szabó Eugen.

Nagykövet a templomban
Fotó:  Bokor Klára

A találkozót követően a nagykövet felkereste a helyi Szent Imre katolikus templomot, amelyet több szakaszban a magyar kormány támogatásával újítottak meg. 

Kapcsolódó cikkeink

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.