2020. október 6., 19:48

Párkány: Az aradiak a jelenben is példaképeink

Párkányban a sétálóutcán található kopjafánál tartotta megemlékezését a Csemadok helyi alapszervezete, melyet a Szivárvány énekkar közreműködése és Popély Gyula lelkesítő beszéde tettek felemelővé.

Az emlékezés a Himnusz éneklésével kezdődött, majd Popély Gyula történészprofesszor lelkesítő beszédével folytatódott.

Rámutatott, méltán vagyunk büszkék történelmünk hőseire, akik gyakran mártírok is egyben. Az ő példájuk, tetteik és kiállásuk kell, hogy megmozdítsa szívünkben a tettvágyat és nyomdokaikban járva végezze feladatát a következő nemzedék is.

parkany-aradiak-2-copy.jpg
Popély Gyula történészprofesszor

Az aradi hősök nem csupán a saját korukat, de az egész jövendőt megváltoztatták bátorságukkal. Nagyban befolyásolták a mi jelenünket is. Kiemelte,

bármily erős is legyen egy elnyomó, az életünkre törni szándékozó hatalom, mindig legyünk szívünkben rettenthetetlenek, megtörhetetlenek,

ahogy Czuczor Gergely költőnk is írta Ítélőszék előtt című költeményében: „Hogy hazámat ne szeressem, A bitorlót meg ne vessem: Hatalom nem teheti!”

A résztvevők főhajtás mellett elhelyezték az emlékezés mécseseit a kopjafánál. A Csemadok helyi és érsekújvári területi választmánya mellett a Magyar Közösség Pártja, az Összefogás, a város nevében a polgármester, a helyi gimnázium és a Memoriae Partum Honismereti Társulás helyezték el koszorúikat, majd a Szózat eléneklésével zárult az esemény.

 

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.