2021. április 7., 11:41

Papírmeséket rejt az érsekújvári Berek erdeje

Erdei séta során fedezhetjük fel Török Bianka érsekújvári illusztrátor szó szerint meseszép képeit az erdő bokrai és fái között. Kincskeresés ez a javából.

Fotó: Kovács Krisztián
Török Bianka érsekújvári illusztrátor

Az alkotóval az izgalmas ötlet megvalósulásáról beszélgetünk.

Tavalytól fontolgatod egy önálló kiállítás létrehozását.

Ezeket a képeket nem megrendelésre, saját örömömre alkottam. Bár mindig is szerettem volna a térrel játszani, eleinte mégis helyiségekben gondolkodtam. Mikor láttam, a koronavírus korlátozások nem engednek, akkor jött az ötlet, a természetbe kell helyezni ezeket a térbeli képeket.

PaperTales
Fotó: Kovács Krisztián

A helyszín kiválasztása nem volt gond, hiszen a Berek erdőrészhez gyerekkori emlékek fűznek. Ide jártam a barátaimmal békákat gyűjteni és versenyeztetni, sétálni a kutyusommal, itt kaptam az első virágcsokrot és ölelést, ide temettük sebesült, majd elpusztult harkályunkat. A saját világomat formáztam meg alkotásaimban.

Nehéz volt az installálás?

Élmény volt úgy elhelyezni a képeket, hogy azok beleolvadjanak a természetbe, mintha csak a részét alkotnák. A megszokott környezetből, kontextusból kiemelve bővülnek az értelmezési lehetőségek is. Arra is kíváncsi vagyok, hogyan dolgozik majd a képekkel az éledő természet.

PaperTales
Fotó: Kovács Krisztián

Biztos vagyok benne, hogy a kiállított anyag sok emberhez eljut, hiszen látogatott erdőrészről beszélünk. Minden kép hátoldalán QR-kód található, amely tartalmazza a kép elhelyezkedésének koordinátáit, valamint elvezet a „PaperTales” oldalára, ahol megtekinthető egy rövid videó a kiállítás létrehozásáról, varázslatos aláfestő zenével, valamint az egyes alkotások fotói.

PaperTales
Fotó: Kovács Krisztián

Arra kérek mindenkit, aki találkozik a képeimmel, hogy segítsen tovább írni a történeteket. Az illusztrációk alatt mindenkinek lehetősége van hozzászólásként leírni benyomásait, érzéseit, saját történeteit. Így válhat a projekt közös alkotássá.

Török Bianka elárulta sokan elküldték már a megtalált képek fotóit az oldalra. Arra biztat, találjuk meg mind a tízet.

Megosztás