2021. május 22., 19:01

Palóc kaput avattak a Gömörpéterfala melletti Völgyben

Régebben - a kapuadó bevezetéséig - Palócföld is bővelkedett a faragott kapukban, melyek az ezredéves magyar műveltségről árulkodtak. A rajtuk lévő motívumok magukban hordozták az ott élők identitását. A Medvesalja polgári társulás sokrétű tevékenységével és a kapu megalkotásával is ezt az ezredéves tudást szeretné visszahozni a felvidéki köztudatba.

palóc kapu
Fotó: Szvorák Emese

Ott van az arca a táltosnak vagy a sámánnak. Ott a csillag homloka, szeme, orra, szája.”

Katona István fafaragó, a kapu megálmodója, a barkó kapubálvány jellegzetes motívumvilágát mutatja. Alulról fölfelé haladva kirajzolódik a szimbólumrendszer, melynek alapja a kő, amire építkezni lehet. Balról jobbra haladva pedig egy időbeli sík látható, ami a múltból a jövőbe, a pogány korból a kereszténység felé mutat.

palóc kapu
Fotó:  Szvorák Emese
palóc kapu
Fotó:  Szvorák Emese

„Megtalálható benne a tojás, amiből az élet indul ki. Megtalálható benne Istár, a sumérok istene. Megtalálható benne a pici pólyás baba. És megtalálható benne a sámán vagy a táltos arca. És alulról, ha fölfelé haladunk ez minden egyes bálványon megjelenik”- mondta az alkotó, aki szerint a székelykapuk és a felföldi kapubálványok között az a legnagyobb különbség, hogy míg az előbbi ornamentikát tartalmaz, utóbbiban benne van az ember.

Ez a szimbolika rendszer 12-13. századi, sőt, honfoglalás előtti kori és Dagesztánban ezek a kapuk a mai napig élnek, tehát bálványok”

- tette hozzá Katona István.

palóc kapu
Fotó:  Szvorák Emese
Katona István

A jól megfaragott kapu magában hordozza az ott élők, ott dolgozók identitását, a rajta lévő motívumok mesélnek a hozzáértőknek. A Gömörpéterfala melletti Völgy elsődlegesen a szerves magyar műveltség fejlődése és láttatása számára biztosít teret. S immár a kapu is ezt a küldetést szolgálja.

„Ennek a részei a magyar jelképeink, a saját kultúránkból, a saját műveltségünkből fakadó jelképeink. És hát ezeket a jelképeket, ha értelmezni akarjuk, akkor látnunk kell őket”- nyilatkozta Mede Ferenc a Medvesalja polgári társulás elnöke.

palóc kapu
Fotó:  Szvorák Emese
Mede Ferenc

A Katona István ötlete nyomán, Kovács Tamás ácsmester segítségével megalkotott 3,5 méter magas és 7 méter széles barkó kapubálvány néprajzi gyűjtések alapján készült. A kaput Juhász Attila atya, gömörpéterfali plébános áldotta meg.

„Az Atyának, a Fiúnak és a Szentléleknek áldása szálljon le erre a kapura. És minden személyre, aki ezen a kapun keresztül lép majd.”

Megosztás
Címkék
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a nap legfontosabb eseményeiről!
CAPTCHA Ez a kérdés vizsgálja, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.