2021. november 8., 11:15

Oroszkán találkoztak az Alsó-Garam menti helytörténészek

A Juhász Gábor vezette Dudich Ferenc polgári társulás az idén újra megszervezte az Alsó-Garam menti helytörténészek találkozóját. A kutatók és az érdeklődők a negyedik alkalommal megvalósuló konferenciára 2021. november 6-án az oroszkai Hadtörténeti Múzeumban gyűltek össze.

Alsó-Garam menti helytörténészek találkozója
Galéria
+5 kép a galériában
Luky János
Fotó: Juhász Gábor

A 9 órakor kezdődő konferencia során összesen hat előadó kapott szót, hogy röviden ismertesse kutatási eredményeit. Luky János a barsendrédi Hunyor családról értekezett, Wurczer Péter a kelecsényi és hrabói Kelecsényi Ráfael életét mutatta be, Csonka Ákos pedig a garammikolai pálos szerzetesrend kolostori majorságának témáját vezette fel. A zselízi helytörténész munkáját minden bizonnyal segíteni fogja Guyon Richárd a mikolai egyházi birtokra vonatkozó bérleti szerződése, aminek lefényképezett másolata jelenleg Juhász Gábor birtokában van. Ez a dokumentum számos információt tár fel az 1840-es évek Garammikolájának mindennapjairól.

Kicsindi Enikő a református egyháztörténet kutatásának lehetőségeiről prezentált; a régió református múltjával kapcsolatban több bibliográfiai ismeret hangzott el. Novák Mezőlaky Margaréta annak a Hulják Pálnak az életét és munkásságát mutatta be, akihez rokoni szálak is kötötték, ugyanis a lévai Barsi Múzeum egyik megalapítója Margaréta nagyapjának testvére volt. A rendezvény házigazdája, Juhász Gábor a Bars újságról számolt be. A lekéri helytörténész a tervek szerint még az idei esztendő folyamán befejezheti a folyóirat teljes digitalizálását.

Az előadások között szót kapott az Érsekújvári Fotóalbum Polgári Társulás elnöke, Melecski Lajos is, aki a kürti Cigléd nevű búcsújáró helyről megjelentetett kiadványról szólt.

Ami a rendezvény helyszínét illeti, szervezési okokból az oroszkai Hadtörténeti Múzeum mellett döntöttünk, a lekéri községi könyvtár épülete ugyanis alkalmatlanná vált a helytörténeti előadások megtartására”

– fogalmazta meg Juhász Gábor, majd hozzáfűzte:

Az Alsó-Garam menti helytörténészek találkozójának célja az, hogy éves szinten összehozza a helytörténettel foglalkozókat, legyenek azok akár hivatásos, akár amatőr történészek.”
Alsó-Garam menti helytörténészek találkozója
Galéria
+5 kép a galériában
Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.